Warming-up: FC Groningen - NEC

Dankerlui treft een overwicht aan NEC-spelers, tijdens de competitiewedstrijd vorig jaar
Dankerlui treft een overwicht aan NEC-spelers, tijdens de competitiewedstrijd vorig jaar © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de achtste finale bekerwedstrijd tegen NEC.
FC Groningen kwam afgelopen weekend tegen PSV (0-1) tot geen enkel schot op doel. Laros Duarte was met een schot tegen de lat nog het dichtst bij een treffer, maar het was sprekend dat die poging voortkwam uit een vrije trap.

Weinig doelpogingen en -punten

Het vat het seizoen van de ploeg van Danny Buijs goed samen. Het is vaak nog te pover, automatismen ontbreken en het team heeft erg veel moeite met het spel aan de bal. Natuurlijk speelde FC Groningen zondag tegen de koploper van de eredivisie, maar het is al langer een probleem: gemiddeld wordt er slechts één keer per wedstrijd gescoord en dat is voor het ambitieniveau van de club ver onder de maat.

De vorm: FC Groningen

Na een goede winterstop, waarin oefenwedstrijden tegen SV Meppen (1-1) en SV Rödinghausen (1-4) werden gespeeld, staat FC Groningen nog altijd onder in de middenmoot van de eredivisie. De beker lijkt dan ook al, zelfs met nog veel wedstrijden te spelen, een beetje de laatste strohalm om het seizoen nog enigszins positief af te sluiten.
Dat besef lijkt ook bij de club ingedaald te zijn, want er werd budget vrijgemaakt zodat de gehele selectie afgelopen nacht in een hotel kon logeren. De voorbereiding is wat dat betreft nu ideaal volgens Buijs.

Structuur

‘Een hoop jonge jongens vindt het enorm prettig omdat ze dan een structuur in hun voorbereiding hebben. Dan gaat het met name om maaltijden et cetera’, geeft de oefenmeester aan. ‘Woensdag kunnen we dan een ‘activatie’ houden met jongens op het Topsport Zorgcentrum om zo optimaal mogelijk voorbereid te zijn op de bekerwedstrijd. Dan moet je denken aan fietsen, rekken en stabiliteitsvormen. De club heeft speciaal budget beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken.’

De vorm: NEC

NEC pakte al zeven punten meer dan FC Groningen deze competitie. De ploeg van trainer Rogier Meijer staat daarmee op de negende plaats in de eredivisie, wat een prima tussentijdse klassering is voor de promovendus.
Eerder dit seizoen wonnen de Nijmegenaren met 3-0 van FC Groningen. In die wedstrijd lag voor FC Groningen de nadruk op het uitschakelen van routiniers Lasse Schöne en Edgar Barreto, want dat waren volgens Buijs de belangrijkste schakels bij NEC. Vanavond is Barreto er vanwege een blessure in ieder geval niet bij. Datzelfde geldt voor Jordy Bruijn en Jonathan Okita.

Waar moeten we op letten?

Na een heuse keeperstrijd afgelopen winter, mag Jan Hoekstra vanavond het doel van FC Groningen verdedigen. Het is voor de 23-jarige sluitpost zijn derde officiële duel voor de groen-witten. In de competitie houdt Peter Leeuwenburgh het vertrouwen van Buijs, maar in de beker krijgt Hoekstra vooralsnog het vertrouwen van de technische staf. Vlak voor de winterstop kwam hij voor het laatst in actie, eveneens in een bekerwedstrijd. In Rotterdam speelde Hoekstra een prima partij tegen Excelsior.

Historie

FC Groningen en NEC speelden vijf keer eerder een bekerwedstrijd tegen elkaar. Wat opvalt is dat continu de uitspelende club een ronde verder ging. In 1974 werd er door FC Groningen twee keer gewonnen in Nijmegen en ook in 1980 werd in de Goffert de volgende ronde bereikt. In 2009 en 2013 won NEC in Groningen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is woensdagavond live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen – NEC begint om 18.45 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 18.00 uur.
Eric Bats presenteert, Henk Elderman doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Daleho Irandust is geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Vermoedelijke opstelling tegen NEC
Vermoedelijke opstelling tegen NEC © RTV Noord