Gemeente grijpt in en laat riolering van echtpaar in Engelbert repareren: 'Onaanvaardbaar'

De woning van Antje en Simon en Hofstede
De woning van Antje en Simon en Hofstede © Elwin Baas/RTV Noord
De gemeente Groningen laat de riolering van Simon (81) en Antje (74) Hofstede uit Engelbert repareren. Het oudere echtpaar woont in een boerderij met aardbevingsschade en heeft een conflict met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Door dat conflict wordt de kapotte riolering niet gemaakt.
Het huis kampt met bevingsschade, maar heeft ook te kampen met een riolering die kapot is gegaan. De plek waar de rioolreparatie moet gebeuren, is aangemerkt als gevaarlijke plek door toedoen van de aardbevingen. Daardoor doen Simon en Antje hun behoefte op een dixi, die in een bouwvallige schuur staat.
De dixie waar Simon en Antje hun behoefte doen
De dixie waar Simon en Antje hun behoefte doen © Elwin Baas/RTV Noord

'Lastig dossier'

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) noemt de situatie 'zeer vervelend'. Hij heeft de opdracht gegeven om de riolering morgen te laten repareren. 'De bewoners zitten in een lastig dossier met IMG en NCG', zegt hij tegen de gemeenteraad die om opheldering vroeg na berichtgeving van RTV Noord.
'Het gaat om een monumentaal pand met aardbevingsschade en achterstallig onderhoud. Er zijn eerder aanbiedingen gedaan om het op te lossen, maar het is niet opgelost.'

Morgen starten werkzaamheden

Al met al vindt de stadsbestuurder de huidige situatie onaanvaardbaar en dus grijpt hij in. 'Morgenvroeg zal er gestart worden met de werkzaamheden zodat de mensen zo snel mogelijk weer van hun toilet gebruik kunnen maken.'
D66-raadslid Sander Claassen wil het lastige aardbevingsdossier niet nog complexer maken door het ingrijpen van de gemeente. Hij wil dan ook de zekerheid hebben dat de rekening van de werkzaamheden niet bij de bewoners terecht komt. De wethouder verzekert dat dat niet zal gebeuren.
't Is n grof schandoal!'