Onrust in Oosterhaven doet gemeente nog niet twijfelen over komst Pannekoekschip: 'Locatie is geschikt'

Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep
Het huidige Pannekoekschip in het Schuitendiep © Robert Pastoor/RTV Noord
De gemeente Groningen vindt de nieuwe locatie voor 't Pannekoekschip nog altijd de juiste, ondanks de onrust die is ontstaan. 'Uiteindelijk moet het besluit worden genomen in de procedure rondom de vergunning van het schip', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).
In de Oosterhaven vrezen zowel omwonenden als de havenmeester de komst van het schip omdat het onder meer zou zorgen voor overlast. Ook verliest de havenmeester dan een deel van zijn omzet. Politiek Groningen mengde zich in de discussie, SP en D66 vragen zich af of de Oosterhaven wel de meest geschikte locatie is voor het schip.

Vergunning

In de ogen van de wethouder is de locatie juist wel geschikt: 'Het schip past goed in de Oosterhaven omdat we dat gebied meer willen verbinden met de binnenstad.' De ondernemers van het schip moeten echter nog wel een permanente vergunning aanvragen, die is nog niet vergeven. Als die procedure wordt opgestart dan mag de gemeenteraad ook iets vinden van de komst van het schip. Volgens de wethouder worden op dat moment alle belangen afgewogen.
Voor de aantrekkelijkheid van de haven zou de komst van het schip een verbetering kunnen zijn
Roeland van der Schaaf - wethouder
'In de zomer heb ik zelf met een aantal omwonenden en de havenmeester gesproken; het draagvlak is daar wisselend', laat de wethouder weten. 'Voor de aantrekkelijkheid van de haven zou de komst van het schip een verbetering kunnen zijn. Vooral omdat de doelgroep van het schip breed is.'
Als het schip er daadwerkelijk komt te liggen dan verliest de haven enkele ligplekken en daarmee verliest de havenmeester een deel van zijn inkomsten. 'Het deel van de kade waar het schip komt, maakt geen onderdeel uit van de jachthaven', laat Van der Schaaf weten. 'Dat gedeelte gaven we wel steeds om niet aan de havenmeester in gebruik, maar dat zal straks dus voor een minder groot gedeelte het geval zijn.'

Huidige schip wordt verkocht

Het huidige Pannekoekschip wordt door de gemeente aangekocht zodra de vergunning voor de nieuwe locatie is afgegeven. Als die vergunning er uiteindelijk niet komt, dan koopt de gemeente het huidige schip niet. Het is dan de bedoeling dat in de Oosterhaven een ander schip komt te liggen.