Festival ESNS voor ondernemers een levend laboratorium

Het bedrijf Cook3r test een kooktoestel op een festival
Het bedrijf Cook3r test een kooktoestel op een festival © Innofest
Het is wat behelpen, maar ook deze keer gebruiken bedrijven Eurosonic Noorderslag (ESNS) om iets nieuws of slims uit te testen. Zoals een herbruikbare beker met een chip of een stoel vol sensoren, met de festivalganger als proefkonijn.
De duizenden muziekfans die de producten van de vijf bedrijven op ESNS mogen testen ontbreken vanwege corona deze keer. Maar zo’n punt is dat eigenlijk niet, zegt directeur Linda Vermaat van Innofest. ’Alle bandjes zijn er wel voor opnames en alle sprekers voor de bijeenkomsten zijn er ook. Bij elkaar rond de driehonderd mensen per dag, voldoende om waardevolle feedback te krijgen.’

Praktijk

Ongeveer negen van de tien innovaties mislukken. Deels komt dat doordat producten niet goed zijn getest in de praktijk. Innofest is opgericht om - veelal jonge - bedrijven de kans te geven producten in de praktijk uit te proberen op festivals.

Open voor nieuwigheden

Het zijn namelijk ideale plekken om prototypes en innovaties op gebruikers te testen, zegt Innofest-directeur Vermaat. Want festivals zijn veel meer dan alleen een plek voor cultuur, theater en muziek. Voor een ondernemer is het ook een levend laboratorium waar creatieven, techneuten en consumenten bijeenkomen. Dat publiek staat volgens Vermaat over het algemeen ook nog eens erg open voor nieuwigheden.

Herbruikbare bekers

Zo test het Groningse bedrijf Cuppa een herbruikbare beker met chip die bijhoudt wanneer de beker in gebruik is en wordt teruggebracht naar de verzamelbak. Op ESNS checkt Cuppa de werking van de bekers en of gebruikers bereid zijn het statiegeldsysteem ervoor te gebruiken.

Cybercrime

De Drents-Groningse bedenkers van de 'E-motion-chair' willen testen of hun sensorkussen inderdaad stress en ongemak kan detecteren. Het kan zorgverleners sneller iets vertellen over bijvoorbeeld pijn bij dementerenden. Het Groningse MUTE test een muziekapp voor de gezondheidszorg, 2MenSolutions wil weten hoe hun systeem, dat gegevens over luchtkwaliteit en mensenmenigten verzamelt, het doet. En de eveneens Groningse startup You Will be Hacked laat mensen in de huid van een hacker kruipen om zo cybercrime te leren herkennen.

In de rij om te mogen experimenteren

Sinds een jaar of zes laat Innofest bedrijven festivals als ESNS, Into the Great Wide Open en het Amsterdam Light Festival gebruiken als experimenteeromgeving met festivalbezoekers als proefkonijnen. Dat heeft de ondernemers een schat aan informatie opgeleverd, zegt Vermaat: ‘Niet alleen over zaken die ze wilden testen, maar ook over aspecten waar ze helemaal geen rekening mee hielden.’
De bedenkers van het Natuerhske, een eco-vriendelijk mobiel toilet, werden bijvoorbeeld verrast door klachten over de overlast van het klapdeurtje van hun ‘groene’ dixi.
Bedrijven en vooral startups staan inmiddels in de rij om te mogen experimenteren. Via Founded in Groningen, Founded In Friesland en Ik Ben Drents Ondernemer, scout Innofest ook kandidaten voor de festivals. Vermaat: ‘Voor ESNS konden we er vijf gebruiken van de twintig die in beeld waren. Een aantal is doorgeschoven naar het TT-festival.’

Doorbraak

De festivaltesten hebben volgens Vermaat onmiskenbaar bijgedragen aan het succes van meerdere producten. ‘Greener heeft een duurzame batterij ontwikkeld, heeft veel investeringsgeld opgehaald en breekt nu door in de EU’, vertelt Vermaat. ‘Een andere die ik erg goed vind is Kumasi, dat een drankje maakt van het sap van het restproduct van cacaobonen. Je koopt het nu een paar honderd speciaalzaken.'
Innofest is nu actief op festivals in het hele land, de wortels liggen in het Noorden. Sjoerd Bootsma, toen programmeur van het Leeuwarder festival Welcome to the Village, nam het idee ervoor mee van het vermaarde Burning Man Festival in Black Rock in de uitgestrekte woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Hij zag er de startups uit Silicon Valley samensmelten met de ideeën van artiesten en vrijdenkers en vertaalde dat naar Nederlandse festivals.