Een groene waterstoffabriek van 1 gigawatt: zo kan die eruit zien

Een artist impression van de groene waterstoffabriek
Een artist impression van de groene waterstoffabriek © ISPT
Het kan nog jaren duren voordat de eerste grote waterstoffabriek in Nederland draait, maar sinds donderdag kunnen we wel alvast bekijken hoe zo’n fabriek eruit kan komen te zien.
Tijdens een online symposium presenteerde het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) een artist-impression en een animatie van een groene waterstoffabriek. Mogelijke locaties: de Eemshaven, Rotterdam, Zeeland, Zuid-Limburg en een gebied rond het Noordzeekanaal.
Zo ziet een groene waterstoffabriek van 1 gigawatt eruit
De benodigde elektriciteit is afkomstig van grote windparken in de Noordzee. De fabriek met een capaciteit van 1 gigawatt, kan op grote schaal groene waterstof produceren. Ter vergelijking: de grootste waterstoffabriek van dit moment heeft een capaciteit van tien megawatt. Eén gigawatt is duizend megawatt. Over hoe een dergelijke fabriek eruit ziet, maakte ISPT een animatie. (zie filmpje)

Diverse kennisinstituten

Voor de ontwikkeling van dit ontwerp heeft het ISPT samengewerkt met onder andere Dow Chemical, Gasunie, Nobian en diverse kennisinstituten. De fabriek, die een investering vraagt van 730 miljoen euro, zou vanaf 2030 waterstof kunnen produceren.
Dit project staat los van andere initiatieven op het gebied van waterstofproductie, zoals NortH2. Ook dat project voorziet in de bouw van een grote waterstoffabriek, waarin stroom van windparken op zee wordt omgezet in waterstof. Die fabriek zou in de Eemshaven moeten verrijzen.