Wonen in een slachthuis? In Stadskanaal kan het

Het exterieur van het slachthuis
Het exterieur van het slachthuis © Redres.nl
Wie altijd al een slachthuis had willen hebben kan binnenkort gaan bieden in Stadskanaal. Daar staat sinds deze week het monumentale slachthuisje aan de Oosterstraat in de verkoop.
Volgens de gemeente kun je er in wonen of een kinderdagverblijf in vestigen, maar er zit, om in makelaarstermen te spreken 'nog wel wat werk in'.

Rotte kies van Stadskanaal

Het voormalige slachthuisje aan de Oosterstraat is al jaren een rotte kies in Stadskanaal. De gemeente is al ruim tien jaar eigenaar en in die tijd is het leegstaande pand er alleen maar verder op achteruit gegaan. Dit tot ongenoegen van onder andere GemeenteBelangen-raadslid Erik Bieze.
Kijk eens, wat een fraaie potentiële eetkamer
Kijk eens, wat een fraaie potentiële eetkamer © Redres.nl
Bieze stelde er meerdere malen vragen over in de gemeenteraad. Hij verbaasde zich er telkens over dat de gemeente er niet in slaagde om een koper voor het pand te vinden.
Het is echt een heel mooi, bijzonder gebouw
Jan-Willem Andriessen - makelaar
Verkopend makelaar Jan-Willem Andriessen van Redres makelaars ziet iets heel iets anders dan een rotte kies. 'Het is echt een heel mooi bijzonder gebouw', zegt hij, 'dat een nieuwe eigenaar moet krijgen met een hart voor deze zaak.'
Het slachthuis op verkoopsite Funda
Het slachthuis op verkoopsite Funda © Funda.nl

Monumentaal pand

Het voormalig slachthuisje staat aan de Oosterstraat, vlak bij de watertoren. Het gebouw stamt uit 1925 en is ontworpen door de toenmalige gemeentearchitect Otto Linzel, met een opvallende kubistisch expressionistische vormgeving. Het gebouwtje is een rijksmonument vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Het is een zeldzaam voorbeeld van een klein slachthuis uit die tijd, omdat het een opvallende vormgeving heeft én gemaakt is van bijzonder materiaal.
Van 1925 tot 1984 was het in gebruik als openbaar slachthuis. Vanaf dat jaar was het in gebruik bij slachter Dik, tot de gemeente het ruim tien jaar geleden overnam.

Kinderdagverblijf mag ook

Omdat het een rijksmonument is, verwacht de gemeente dat de nieuwe eigenaar het pand gaat restaureren. Dat moet dan wél op zo'n manier dat er zoveel mogelijk van de oorspronkelijke opzet van het gebouw in stand blijft.
Door te werken met een inschrijving krijgt iedereen een eerlijke kans
Jan-Willem Andriessen - makelaar
Hoewel het altijd in gebruik is geweest als slachthuis, mag het volgens de gemeente ook een andere bedrijfsbestemming krijgen. De koper kan er bijvoorbeeld gaan wonen, of er een kinderdagverblijf in vestigen.
Wie interesse heeft kan binnen een blik werpen tijdens de kijkdagen op vrijdag 4 en vrijdag 11 februari. Schriftelijk bieden kan dan tot uiterlijk 18 maart.
Een likje verf en voilà
Een likje verf en voilà © Redres.nl

Zo eerlijk en transparant mogelijk

'Er is voor deze methode van verkopen gekozen om een zo eerlijk en transparant mogelijk verkoopproces te garanderen', zegt makelaar Andriessen. 'Door te werken met een inschrijving krijgt iedereen een eerlijke kans om dit gebouw te kopen. Dat verdient het pand ook.'
Er is geen vraagprijs, maar wel een richtprijs van 170.000 euro. En wie al vast een digitaal voorproefje wil nemen kan hier terecht.