Verdachte moord 14-jarige Dinant uit Hoogkerk: ‘Ik zat in een psychose’

Onderzoek in Hoogkerk na de moord op de 14-jarige Dinant
Onderzoek in Hoogkerk na de moord op de 14-jarige Dinant © RTV Noord
De 24-jarige Bart J. die verdacht wordt van het doodsteken van de 14-jarige Dinant in Hoogkerk op 7 juni vorig jaar, zat in een psychose tijdens de steekpartij.
Dat zei hij zelf tijdens de vierde niet-inhoudelijke zitting. J. verscheen voor het eerst in de rechtszaal.
De man was geboeid, wat zeer uitzonderlijk is. Volgens de rechter is dat op advies van de gevangenis in Vught waar hij momenteel verblijft. Hij zit op een afdeling waar de meest problematische en agressieve gevangenen van Nederland verblijven.
Als ik erover praat, begin ik zelf bijna ook te janken
Bart J. - Verdachte moord Hoogkerk

Grote impact op het dorp

J. is inmiddels in het Pieter Baan Centrum geweest voor onderzoek en observatie. Hij heeft bij de politie bekend dat hij degene was die Dinant neergestoken heeft bij een supermarkt in Hoogkerk. De jongen was daar met een vriendje en werd vanuit het niets doodgestoken. J. werd even verderop aangehouden.
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant
Deelnemers aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Dinant © 112 Groningen
De moord heeft veel impact gehad op het dorp. Enkele dagen na de dood van de scholier werd een stille tocht georganiseerd. Omdat de steekpartij op een drukke zondagmiddag in een supermarkt gebeurde, zijn er veel mensen die iets gezien hebben.

'Ik heb er spijt van'

‘Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is’, zegt J. over de bewuste zondagmiddag. ‘Als ik erover praat, begin ik zelf bijna ook te janken. Ik zat in een psychose, het moment (van de steekpartij, red.) is voor mij een black out. Ik heb er spijt van.’
De rapporten vanuit het Pieter Baan Centrum zijn nog niet volledig gereed. Volgens de rechtbank is het eerste advies om J. een vorm van tbs op te leggen. J. blijft vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Die is op 11 april.