Groninger metaalsector staakt voor derde keer binnen drie maanden

Een toespraak van de stakingsleider
Een toespraak van de stakingsleider © Janwillem Compaijen/FNV
Komende maandag gaan werknemers in de metaal- en technieksector in Groningen opnieuw staken. Het gaat om een regionale 24-uursstaking. De werknemers in de metaal staken uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao.
Het is de derde staking sinds FNV Metaal op 14 oktober vorig jaar het laatste cao-bod van de werkgevers afwees. Ook op 15 november en 7 december werd er gestaakt in de provincie.

Loonsverhoging van vijf procent

Volgens vakbond FNV leggen technici, installateurs en monteurs van onder andere Hessels Zeefbanden, Feenstra Verwarming, Eekels Technology, Ziegler Brandweertechniek, Energiewacht, Facta Appingedam, Spie en Equans het werk neer uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao.
De vakbonden FNV en CNV willen onder meer een loonsverhoging van vijf procent en een eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Ook willen ze een zware beroepenregeling voor werknemers in de metaalsector. Hierbij moeten ouderen drie jaar voor de pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken.

'Werkgevers blijven cao blokkeren'

FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt zegt dat ze blijven doorstaken voor een beter cao. 'Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4 procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blijven de werkgevers nog altijd een nieuwe cao blokkeren. Onze leden wijzen massaal deze door de werkgevers voorgeschotelde afbraak-cao, die stijf staat van de verslechteringen, af. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die willen gewoon een goede cao.'

Staakstraten

FNV opent net als tijdens de vorige stakingsdagen zogeheten staakstraten in Zuidbroek, Kolham en de stad Groningen.