Van Foreest laat steek vallen in Wijk aan Zee

Van Foreest aan zet in Wijk aan Zee
Van Foreest aan zet in Wijk aan Zee © Tata Steel Chess Tournament
Jorden van Foreest heeft z'n tweede nederlaag geleden op het Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Hij verloor met de witte stukken van Shakhriyar Mamedyarov uit Azerbeidzjan.
Na 42 zetten kwam er een einde aan de partij. De titelverdediger uit Groningen probeerde in de laatste fase nog een remise uit het vuur te slepen. Zijn tegenstander, de nummer 9 van de wereldranglijst, had een kwaliteit meer op bord staan en liet hem niet meer ontsnappen.

Fantastisch gevecht

In de vorige ronde leverde Van Foreest een fantastisch gevecht met wereldkampioen Magnus Carlsen wat in een remise resulteerde.
Van Foreest staat na vijf ronden op 2,5 punten. Hij is de aansluiting met de koplopers van het prestigieuze toernooi voorlopig kwijt. Vrijdag is de Rus Karjakin zijn opponent in de zesde ronde.

Schrale troost

Schrale troost voor Van Foreest is dat hij nog steeds de beste Nederlander is in het klassement. Anish Giri speelde remise tegen de Indiase koploper Vidit, maar heeft nog wel een half punt minder.

Remise voor broer Lucas

Lucas van Foreest speelde in de Challengers-groep remise tegen de Chinese Jiner Zhu. De twee jaar jongere broer van Jorden staat na vijf ronden op twee punten.