Meer loon en minder werkdruk voor ziekenhuispersoneel na plotseling cao-akkoord

Bij het UMCG werd afgelopen oktober nog actie gevoerd door personeel
Bij het UMCG werd afgelopen oktober nog actie gevoerd door personeel © RTV Noord
Na maanden van onderhandelen is donderdagavond onverwacht een akkoord bereikt over een cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. Dat melden de zorgbonden FNV en CNV.
Vlak voor kerst klapte het overleg met de werkgeverskoepel NVZ nog na een zevende onderhandelingsronde.
Afgesproken is nu dat per 1 januari van dit jaar de lonen ten minste 2 procent omhooggaan, met een bodem van 90 euro, aldus het CNV. Alle medewerkers krijgen een eenmalige uitkering van 250 euro bruto.

Onregelmatig werken beter beloond

Ook wordt onregelmatig werken beter beloond: 'Over bereikbaarheidsdiensten en aanwezigheidsdiensten wordt de vergoeding verdubbeld en ook de regeling voor de onregelmatigheidstoeslag wordt verbeterd', meldt het CNV.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het aanpakken van de werkdruk, onder meer over het 'recht op onbereikbaarheid' voor medewerkers die niet staan ingeroosterd. Deze nieuwe cao loopt van 1 juli 2021 tot en met 31 januari 2023.

Akkoord 'te slecht'

De derde zorgbond, NU'91, die verpleegkundigen en verzorgenden vertegenwoordigt, sluit zich niet bij het akkoord aan. Een woordvoerder noemt het bereikte resultaat 'te slecht' en zegt dit niet te zullen voorleggen aan zijn achterban.
Afgelopen november werden zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU het al eens over een nieuwe cao voor werknemers in de universitaire ziekenhuizen (umc's), waaronder het UMCG in Stad. NU'91 stond wel achter dat akkoord.