Gladheid verrast verkeer in en rond de stad Groningen: meerdere botbreuken

Een fietser loopt over een gladde weg bij Noordwolde, waar een auto van de weg raakte
Een fietser loopt over een gladde weg bij Noordwolde, waar een auto van de weg raakte © ProNews
De gladheid heeft vrijdagochtend verschillende verkeersdeelnemers verrast. Het was name in en rond de stad Groningen op sommige plaatsen spiegelglad. Dit zorgde voor extra drukte op de eerste hulp van het UMCG en het Martini Ziekenhuis.
'Het was vanuit het niets soms verrassend glad. Bij het UMCG zijn vrijdagmorgen tot 8.30 uur zes personen met botbreuken binnengebracht. Zij zijn in het verkeer gevallen of uitgegleden', zegt woordvoerder Joost Wessels van UMCG.
Bij het Martini Ziekenhuis was het vrijdagmorgen ook drukker dan normaal voor 8.00 uur. 'Wij hebben elf mensen binnen gekregen die door de gladheid zijn uitgegleden of gevallen. De meeste slachtoffers liepen hoofdletsel op. Het ging veelal om fietsers, die zijn gevallen', vertelt Dana Kragten van het Martini Ziekenhuis.

Verkeer gewaarschuwd

In Groningen-Zuid waarschuwde buurtbewoner Mirjam Wallenburg samen met iemand anders een tijdje het verkeer voor de gladheid. 'Het ging meerdere keren net goed. Maar ik denk dat er wel 50 fietsers alsnog onderuit zijn gegaan.'
In een straat in Groningen Zuid worden fietsers gewaarschuwd voor de gladheid
In een straat in Groningen Zuid worden fietsers gewaarschuwd voor de gladheid © Mirjam Wallenburg
Het KNMI gaf korte tijd code geel (wees alert) af voor de provincie Groningen, maar deze waarschuwing is inmiddels weer ingetrokken.

Auto van de weg in Noordwolde

In Noordwolde raakte een auto van de weg en botste op een boom, vermoedelijk door de gladheid.

Temperatuur loopt op tot 7 graden

Volgens weervrouw Harma Boer verdwijnt de gladheid in de loop van de ochtend. De temperatuur loopt op tot ongeveer 7 graden, met kans op een buitje. 'De temperatuur zakte gisteravond ineens onderuit omdat het onbewolkt was, dat zorgde voor vorst aan de grond.'
Het bericht is aangepast en aangevuld met cijfers van de afdelingen Eerste Hulp van het UMCG en het Martini Ziekenhuis