Provincie trekt portemonnee voor komst Shine Medical naar Veendam

Zo komt de isotopenfabriek van Shine Medical in Veendam eruit te zien
Zo komt de isotopenfabriek van Shine Medical in Veendam eruit te zien © Shine Medical
De provincie Groningen wil Shine Medical Technologies een subsidie van vijf miljoen euro geven om de productie van medische isotopen in Veendam op te starten. Dat blijkt uit een brief aan Provinciale Staten die komende woensdag in een commissievergadering wordt behandeld.
Naast de subsidie van vijf miljoen euro wil de provincie het Amerikaanse bedrijf ook een lening van vier miljoen euro verstrekken. Daarnaast krijgt Shine Medical van de NOM een lening (één miljoen euro) en ook het ministerie van Volksgezondheid trekt de portemonnee: de lening die Shine van het Rijk krijgt bedraagt tien miljoen euro.

Nieuwe manier van produceren

De overheidssteun is bedoeld om 'een totaal nieuwe manier van productie van deze isotopen' op te starten, zo blijkt uit de brief van de provincie Groningen.
'De isotopen worden niet geproduceerd in een kernreactor zoals nu in Petten gebeurt, maar middels een deeltjesversneller. Hierdoor kunnen deze grondstoffen, die vooral gebruikt worden in kankertherapieën, veel goedkoper en duurzamer worden geproduceerd', stelt de provincie.

Bouw start in 2024

Vorig jaar mei besloot Shine Medical Technologies zich in Veendam te vestigen met haar Europese vestiging. Het bedrijf kocht van de gemeente Veendam een stuk grond van zestien hectare, naast industrieterrein Dallen 2, tussen de N33 en Wildervank.
Volgens de provincie zal Shine de komende jaren vooral bezig zijn met het wegnemen van 'technische, financiële en planologische hobbels'. De feitelijke bouw van het bedrijfspand begint naar verwachting in 2024.