Vakbonden stellen glasvezelbedrijf NEG ultimatum in cao-onderhandelingen

Het pand waarin NEG Fiber Glass is gevestigd
Het pand waarin NEG Fiber Glass is gevestigd © Picasa
Vakbonden FNV en CNV hebben een ultimatum gesteld aan Electric Glass Fiber NL, onderdeel van glasvezelproducent Nippon Electric Glass (NEG) in Westerbroek. De bonden eisen een loonsverhoging voor werknemers om de stijgende inflatie het hoofd te kunnen bieden, anders volgen acties, zeggen ze.
De vakbonden willen een tweejarige cao, tot 1 januari 2024, waarin de lonen meestijgen met de inflatie. Ook eisen ze dat NEG maatregelen neemt, waardoor oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken en zo niet overbelast raken. Bij Electric Glass Fiber Nl werken in totaal driehonderd mensen.
FNV en CNV zaten de afgelopen weken om tafel met de directie van NEG, om de nieuwe cao te bespreken. Het uiteindelijke bod dat op tafel kwam te liggen is veel te mager, stellen de bonden. Oftewel: reden voor een ultimatum.
Het maken van afspraken over de rug van zieke collega's is onbespreekbaar
Anthony Williams - CNV-bestuurder

'Afsnoepen van de zieken'

NEG biedt op dit moment 50 euro loon per maand loonsverhoging voor alle medewerkers, voor een periode van twee jaar. 'Dat is niet eens genoeg om de inflatie te dekken', zegt FNV-bestuurder Joosje de Lang. 'Daar komt bij dat het bedrijf dit extra salaris wil betalen door het af te snoepen van langdurig zieken.' Zij zouden bij afwezigheid langer dan een half jaar nog maar 75 procent van hun loon overhouden. 'Voor ons is het maken van afspraken over de ruggen van zieke collega's onbespreekbaar', vult CNV-bestuurder Anthony Williams aan.
NEG heeft tot donderdag 23.59 uur te tijd om met een tegenbod te komen, anders volgen er acties, zeggen de vakbonden. Volgens FNV en CNV is de actiebereidheid 'groot', als gevolg van de grootschalige reorganisatie in het afgelopen jaar. Zeker 140 werknemers moesten vertrekken en één van de twee ovens werd toen buiten werking gesteld. Sindsdien zijn de lonen niet meer gestegen.