BoerBurgerBeweging zoekt stemmen in de regio: 'Wij willen de grootste partij van NL worden!'

Caroline van der Plas van BBB
Caroline van der Plas van BBB © ANP
De BoerBurgerBeweging (BBB), de partij van boegbeeld Caroline van der Plas, wil groter groeien en verwacht vooral in het buitengebied veel kiezers aan zich te kunnen binden. Ook in Groningen zijn de voorbereidingen in volle gang.
'We staan in de laatste peilingen op acht zetels, maar dat kunnen er nog veel meer worden. Mijn doel is om van de BoerBurgerBeweging de grootste partij van Nederland te maken', zegt partijvoorzitter Erik Stegink.
'En dat kan ook. Als je kijkt naar ons potentieel, dat vooral in de regio zit, zouden we op veertig tot vijftig zetels in de Tweede Kamer uit kunnen komen. We halen nu stemmen weg bij CDA en de VVD, maar we spreken veel meer mensen aan', aldus Stegink.

'Gezond verstand terug in Den Haag'

De prioriteit van de partij ligt naast de Tweede Kamer op dit moment bij de provinciale verkiezingen die in 2023 worden gehouden. Dit heeft te maken met de agrarische thema's die daar een belangrijke rol spelen, en die voor BBB belangrijk zijn.
Er zijn nu zo'n twintig mensen serieus geïnteresseerd in een plekje op onze kieslijst
Gouke Moes - kwartiermaker BBB
De 30-jarige Gouke Moes uit Den Ham is de kwartiermaker van BBB in de provincie Groningen. De docent en hobbyboer heeft de opdracht gekregen om een team samen te stellen richting de provinciale verkiezingen. Moes wilde zich al langer aansluiten bij een politieke partij, maar kon geen geschikte partij vinden totdat hij fractievoorzitter Van der Plas zag in de Tweede Kamer.
'Ik werd echt enthousiast van Caroline. Ik heb de hoop dat met haar het gezond verstand terugkeert in de politiek. Het is een frisse wind. Een frisse beweging in Den Haag', aldus Moes.

Kandidaten zijn zeer divers

Moes heeft al heel wat kopjes koffie gedronken met potentiële kandidaten voor de partij in de provincie. Ook daarvan wordt hij enthousiast.
'Er zijn nu zo'n twintig mensen serieus geïnteresseerd in een plekje op onze kieslijst. Die mensen brengen allemaal hun eigen expertise mee. Het gaat dan om thema's die hier spelen en voor BBB belangrijk zijn zoals de aardbevingen en zoutwinning, maar bijvoorbeeld ook het stikstofdossier en de hele energietransitie met zonne- en windparken', zegt Moes.
'De kandidaten zijn heel divers. Ik spreek met mensen die afkomstig zijn van partijen als de VVD en Forum voor Democratie, maar ook bijvoorbeeld van GroenLinks. Ze zijn jong, oud, hoog- en laagopgeleid, man, vrouw. Heel breed. Caroline komt op voor de gewone man, dat resoneert enorm bij de mensen.'
Fractievoorzitter Nette Kruzenga van Leefbaar Midden-Groningen
Fractievoorzitter Nette Kruzenga van Leefbaar Midden-Groningen © RTV Noord

Leefbaar Midden-Groningen is BBBondgenoot

BBB doet dit jaar nog niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen omdat de voorbereiding daarvoor te kort was. Wel worden de eerste stappen gezet door het sluiten van bondgenootschappen met lokale partijen. De eerste Groningse partij die met BBB gaat samenwerken is Leefbaar Midden-Groningen.
Raadslid Nette Kruzenga is zeer enthousiast over de samenwerking. 'We zijn nu nog een eigen lokale partij en blijven dat ook, maar ik sluit niet uit dat we bij de volgende verkiezingen onder de naam van BBB verder gaan. De samenwerking verloopt tot nu toe heel goed en gelijkwaardig. Het geeft onze fractie heel veel energie', zegt Kruzenga.
Het bondgenootschap is een nieuwe manier van samenwerken tussen een landelijke en een lokale partij. 'De lokale partij houdt zijn eigen identiteit en blijft onafhankelijk, maar we stemmen wel zaken af. We hebben bijvoorbeeld rondom de wachtrijen voor de aardbevingssubsidie veel contact gehad met de fractie van Leefbaar Midden-Groningen. Daar zijn ook Kamervragen uitgerold', zegt BBB-partijvoorzitter Stegink.
De programma's liggen wel heel dicht bij elkaar, dat het zonde zou zijn om deze samenwerking niet te overwegen
Ytsen van der Velde - fractievoorzitter VZ Westerkwartier
BBB bekijkt voor ze samenwerking aangaat of een lokale partij past binnen de cultuur van de partij. 'Het gaat dan eigenlijk om vier dingen: vertrouwen, integriteit, het plattelandsgevoel en gezond verstand. Dat is voor ons belangrijk', zegt Stegink.

Nog een Groningse BBBondgenoot?

Een partij die ook overweegt het bondgenootschap aan te gaan met de BBB is VZ Westerkwartier. De samenwerking is aangezwengeld door Gert van Dellen die op de lijst stond voor de BBB tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen, maar ook al jaren betrokken is bij VZ Westerkwartier.
Binnen de partij wordt verschillend gedacht over de samenwerking. Volgende week wordt er definitief een besluit genomen. Fractievoorzitter Ytsen van der Velde geeft toe dat de populariteit van BBB ook meeweegt in de keuze.
Lijsttrekker Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier
Lijsttrekker Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier © Marco Grimmon/RTV Noord
'Eigenlijk hou ik niet zo van bondjes en wij houden ons normaal gesproken ook ver van het Haagse, maar in dit geval liggen de programma's wel heel dicht bij elkaar, dat het zonde zou zijn om deze samenwerking niet te overwegen. Ik heb het dan vooral over het agrarische gedeelte en de leefbaarheid in kleine kernen. Dat zijn voor ons ook belangrijke thema's', zegt fractievoorzitter Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier.

Lidmaatschap niet verplicht

BBB biedt bondgenoten een opleiding en debattraining aan maar vraagt de leden dan wel om lid te worden van BBB, omdat ze de trainingen niet beschikbaar stellen aan externen. Voor de leden van Leefbaar Midden-Groningen is dit niet zo'n groot probleem, maar Van der Velde ziet dat voor VZ Westerkwartier nog niet zo snel gebeuren.
We hopen natuurlijk dat onze bondgenoten tijdens de verkiezingen goed scoren
Erik Stegink - partijvoorzitter BBB
'Wij kunnen daarvoor ook terecht bij het kennispunt Lokale politieke partijen. Wij willen wel echt onafhankelijk blijven en zijn ook niet van plan om ons in de toekomst BBB te noemen zoals Leefbaar Midden-Groningen', aldus Van der Velde.
Voor BBB hoeft dat ook niet. 'We hebben duidelijke afspraken met alle partijen en de eerste ervaringen met de lokale partijen zijn heel positief. We hopen natuurlijk dat onze bondgenoten tijdens de verkiezingen goed scoren zodat we ons politiek nog beter kunnen mobiliseren. Vervolgens zullen we kijken hoe de samenwerking bevalt', zegt Stegink.
Ontstaan BoerBurgerBeweging
De BoerBurgerBeweging is ontstaan vanuit het sociale media platform #BoerBurgerTweet waarin wekelijks een boer(in), tuinder of visser uitleg gaf over hun werk en/of passie. De partij is in oktober 2019 opgericht door Caroline van der Plas, Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer. Dit was vlak na het begin van de boerenprotesten in verband met de stikstofregels.
Tijdens de landelijke verkiezingen van 2021 behaalde de partij 104.319 stemmen en kreeg daarmee één zetel in de Tweede Kamer. De partij scoorde vooral goed in Overijssel en de Achterhoek. In Groningen stemde 6.025 mensen op de BBB.