Grote visverhuizing in stadswijk Paddepoel: 'Ze merken er niets van hoor'

De vissen uit de vijver in Paddepoel gaan op transport
De vissen uit de vijver in Paddepoel gaan op transport © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De vijvers in de noordelijke wijken van Stad worden momenteel leeggevist. Niet door illegale vissers, maar door Waterschap Noorderzijlvest. Dat gebeurt ter voorbereiding op baggerwerkzaamheden.
'We halen de vissen uit voorzorg weg omdat ze tijdens het baggeren zonder zuurstof komen te zitten', legt Roy van Hezel namens het waterschap uit.
Het baggeren gebeurt onder meer om de voedselrijke laag uit het water halen. 'Ook brengen we de vijver weer op diepte zodat er meer doorstroming is', zegt Van Hezel.
Roy van Hezel (links) van Waterschap Noorderzijlvest en Henk Mensinga van de Hengelsportfederatie
Roy van Hezel (links) van Waterschap Noorderzijlvest en Henk Mensinga van de Hengelsportfederatie © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Meer vissen dan verwacht

Het verhuizen van de vissen biedt het waterschap direct een uitgelezen mogelijkheid om de visstand te controleren. En die blijkt goed, stelt Van Hezel.
'We vangen brasem, snoek, voorns... Er zit behoorlijk wat vis in de vijver. Meer dan we hadden verwacht.'

'De vissen denken: we gaan verhuizen!'

De gevangen vissen krijgen tijdelijk een nieuw onderkomen in een andere vijver in de buurt. Die is met roosters afgezet zodat de vissen niet weg kunnen. Zodra de baggerklus erop zit, kunnen de vissen via het stelsel van duikers zelf terugzwemmen naar hun oude stek.
Een ingrijpende operatie is de verhuizing voor de vissen niet, zegt Henk Mensinga namens de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. 'Die denken: we gaan verhuizen!', lacht hij. 'Ze worden even verdoofd om ze door te meten, maar daar weten ze vijf minuten later al niets meer van.'
Vissers proberen zoveel mogelijk vis tegelijk te vangen
Vissers proberen zoveel mogelijk vis tegelijk te vangen © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Geen vis wordt vergeten

Maar hoe weet het waterschap nou zeker dat alle vissen gevangen worden voor het baggerwerk begint? 'De vissen die in de duikers zitten, vangen we niet. Maar als we zien dat die tijdens het baggeren in nood komen, zorgen we ervoor dat ze veilig naar een tijdelijk onderkomen komen.'