Gevaarlijke kruising Helperzoomtunnel gaat op de schop en is afgesloten

De kruising bij de Helperzoomtunnel in Groningen
De kruising bij de Helperzoomtunnel in Groningen © Elwin Baas/RTV Noord
Het kruispunt bij de Helperzoomtunnel is afgesloten voor alle verkeer. De gemeente gaat de kruising veiliger maken voor fietsers.
Direct na de oplevering van de Helperzoomtunnel in het voorjaar van 2020 regent het klachten over het nieuwe kruispunt, op de hoek van de Helper Brink en de Helperzoom. Vooral fietsers storen zich aan de onduidelijke voorrangsregels en het gebrek aan overzicht.
Ook de politiek roert zich. Zo noemde Ietje Jacobs, fractievoorzitter van de VVD, het 'een heel bizar kruispunt'.

Eerste 'verbetering' valt niet in de smaak

De gemeente onderneemt actie en past de verkeerssituatie in augustus van dat jaar aan. Maar ook dat valt niet in goede aarde bij de weggebruikers. In september vorig jaar wordt bekend dat de gemeente een nieuwe poging doet om de kruising voor al het verkeer veiliger te maken.
'We gaan nu de fietsers en het gemotoriseerde verkeer zo ver mogelijk uit elkaar houden', zei wethouder van verkeer Philip Broeksma (GroenLinks) destijds. 'Er komt een tweede fietsoversteek en daardoor hoeven de fietsers vanuit Haren niet meer diagonaal over te steken.'
Zo komt de vernieuwde kruising eruit te zien. Boven zie je de Helperzoomtunnel, in het roze de fietspaden:
Schets van de vernieuwde kruising bij de Helperzoomtunnel
Schets van de vernieuwde kruising bij de Helperzoomtunnel © Gemeente Groningen

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

De werkzaamheden aan de kruising duren van maandag 24 januari 07.00 uur tot vrijdag 4 februari 17.00 uur. In die periode kan er geen verkeer langs. Voor fietsers is de Helperzoomtunnel ook afgesloten in beide richtingen. Autoverkeer kan wel vanaf het zuiden van de Helperzoom naar de Helperzoomtunnel, behalve van 24 januari tot en met 28 januari.

Zo zien de omleidingen eruit

Autoverkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid via de Verlengde Hereweg en de Hereweg. Fietsers en voetgangers kunnen door de buurt omrijden. Fietsers die via de Helperzoomtunnel willen, worden omgeleid via de onderdoorgang bij station Europapark. Busverkeer wordt langs de werkzaamheden begeleid door verkeersregelaars. Alleen op de dag dat er nieuw asfalt wordt aangebracht, rijden ook de bussen om.