Koninklijke onderscheiding voor 'winterkoning' Piet Paulusma

Piet Paulusma met onderscheiding
Piet Paulusma met onderscheiding © Omrop Fryslan
Weerman Piet Paulusma is vrijdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Paulusma heeft de koninklijke onderscheiding gekregen vanwege zijn inzet voor Friesland en talloze organisaties. De onderscheiding werd uitgereikt op het provinciehuis in Leeuwarden en het lintje werd opgespeld door Piets tweelingbroer Lume.
'Het doet veel met me', zegt de totaal verrast weerman, die dacht hij in een lezing moest geven. 'Ik ben er blij mee en trots op. En ik ben blij met alle mensen die het hebben gesteund. Het is zo gegroeid, mijn werk is voor mezelf heel gewoon. Ik heb me wel anders neergezet dan andere weermannen. Maar wat moet je er van zeggen. Ik ben er trots op', zegt Paulusma tegen Omrop Fryslan.

'Jij bent onze winterkoning'

De onderscheiding werd in de Statenzaal van de provincie uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Ina Sjerps van Harlingen. 'Jij bent onze winterkoning en dat al 35 jaar lang', zei commissaris Brok tegen Paulusma.
Tal van instellingen maken gebruik van Paulusma's kennis. Hij werkt vaak belangeloos mee aan maatschappelijke doelen. Paulusma is ambassadeur voor diverse vrijwilligersclubs en was lang voorzitter van de feestcommissie en de ijsvereniging in Herbaijum, waar hij jarenlang woonde.

Interesse in het weer

Paulusma's interesse in het weer begon eind jaren 70. Hij volgde een cursus, kocht boeken en werd waarnemer. Hij werkte nog bij de PTT, maar ontwikkelde zich meer en meer tot weerkundige.
Zijn eerste weerberichten maakte hij voor de Franeker Courant. Daarna kwamen de radio, het Friesch Dagblad, RTV Noord en tal van andere media. In 1994 verscheen hij voor het eerst op televisie, voor het weekendweerbericht van Omrop Fryslân.

Elfstedentocht als basis

Zijn landelijke doorbraak heeft Paulusma te danken aan de Elfstedenvereniging. 'Dat was met de lange Elfstedenkoorts van 1995-'96 en 1996-'97', vertelde hij eerder. 'Het bestuur kreeg iedere dag een fax van mij met het weer en ik voorspelde dat het min 12 zou worden, terwijl collega's dooiweer voorspelden.'
Henk Kroes was toentertijd ijsmeester voor de Elfstedenvereniging en zocht een weeramateur met verstand van de Friese omstandigheden. Zo kwam Paulusma, als man van het veld, in beeld.