Nederland biedt excuses aan Unesco aan om het Wad

De Waddenzee
De Waddenzee © RTV Noord
Nederland heeft per brief aan Unesco z'n excuses gemaakt voor het niet volledig informeren van de internationale organisatie over de gaswinningsplannen bij Ternaard en de aanleg van een stroomkabel door Schiermonnikoog.
Daarnaast ging Nederland door het stof voor de late reactie op twee brieven met zorgen over deze activiteiten in het Wad als Unesco-werelderfgoedgebied. Dat schrijft de permanente vertegenwoordiger bij UNESCO van Nederland, ambassadeur Hans Wesseling, aldus Omrop Fryslân.

Stroomkabel door Schiermonnikoog

Nadat er vanaf Schiermonnikoog en door de Waddenvereniging bij Unesco alarm werd geslagen over de komst van een stroomkabel door Schiermonnikoog, de gaswinning bij Ternaard en de zoutwinning in het Westelijke Wad, stuurde de organisatie in mei van afgelopen jaar een brief met vragen hierover naar Nederland.
Omdat daar geen reactie op kwam, kwam er in november nog een brief achteraan waarin Unesco aankondigde Nederland in het strafbankje te zetten bij het eerstvolgende overleg. Er werd een reactie geëist voor 15 januari van dit jaar.

Gaswinningsplannen bij Ternaard

Vanwege het aantreden van het nieuwe kabinet kreeg Nederland nog wel even uitstel, maar de brief met antwoorden is nu wel verstuurd.
In de brief en ook in antwoorden op Kamervragen door minister Christianne van der Wal-Zeggelink laat het kabinet weten de procedures aangaande de gaswinningsplannen bij Ternaard door te zetten. De NAM moet wel hier en daar wat informatie aanvullen en in maart volgt een definitief besluit.