The Voice-deelneemster Pascale: 'Dit had ik niet aan zien komen'

Pascale Kuipers
Pascale Kuipers © ITV/The Voice of Holland
De schrik zit er flink in bij Pascale Kuiper (17) uit Winsum. Zij neemt deel aan het laatste seizoen van The Voice of Holland, het programma dat nu in opspraak is door vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van zowel coaches Marco Borsato en Ali B als bandleider Jeroen Rietbergen.
'Je doet mee aan het programma om zover mogelijk te komen en hopelijk zelfs te winnen, maar nu zitten we in een hele andere situatie. Dit had ik echt niet aan zien komen', vertelt de Winsumse.

'Veel hectiek'

Haar deelname begint veelbelovend. Met het nummer 'Voila' van Barbara Pravi krijgt Kuiper het voor elkaar om alle vier de coaches te laten draaien. Zij kiest voor zangeres Anouk en gaat vol goede moed naar de volgende ronde: The Battles.
Die ronde is inmiddels opgenomen, maar wordt door de ontstane situatie (voorlopig) niet uitgezonden. Tot overmaat van ramp maakt Anouk via haar Instagram bekend dat zij een punt zet achter haar samenwerking met The Voice of Holland.
Kuiper hield zich de afgelopen dagen bewust even op de vlakte. 'Er was zoveel hectiek en wij wisten tot de uitzending van BOOS ook nog niet wat er precies aan de hand was. Dus het leek mij verstandig om eerst die uitzending af te wachten voordat ik er iets over zeg.' Dat moment is zaterdag.
Op de ene dag sta je daar op het podium te zingen, op de andere dag gebeurt dit. Het is zo’n enorme switch
Pascale Kuipers - deelnemer The Voice of Holland

Onrealistische situatie

Kuiper probeert te begrijpen wat er allemaal gebeurt, maar dat valt niet mee. 'Toen ik alle speculaties hoorde, was ik sowieso al in shock. Ik heb in 2019 aan The Voice Kids meegedaan en nu aan dit seizoen, maar heb zelf gelukkig nooit iets gemerkt van grensoverschrijdend gedrag.' Destijds had ze Ilse de Lange als coach.
De zeventienjarige zangeres noemt de situatie 'erg onrealistisch'. Ze benadrukt: 'Dan heb ik het niet over de verhalen, maar over de hele situatie. Op de ene dag sta je daar op het podium te zingen, op de andere dag gebeurt dit. Het is zo’n enorme switch. En dan stopt Anouk er ook nog mee. Dit is echt enorm balen.'

'Iedereen is geschrokken'

De uitzending van het programma BOOS van Tim Hofman, waarin onderzoek is gedaan naar de vermeende praktijken, staat sinds donderdag 16.00 uur op YouTube. Kuiper is direct met haar ouders gaan kijken. 'Van Jeroen Rietbergen was al het een en ander bekend, de verhalen over Ali B niet. Als je dan dat meisje hoort vertellen dat zij aangifte doet van verkrachting, dan schrik je enorm.'
Ze heeft goed contact met andere deelnemers. 'Wij zijn niet alleen maar kandidaten, je wordt ook vrienden met elkaar. Dus ik heb goed contact met ze. Van hen hoor ik hetzelfde: iedereen is geschrokken.'

Hopen op het beste

Kuiper hoopt op het beste. 'Voorop staat dat dit zo snel en goed mogelijk onderzocht moet worden! En verder hoop ik natuurlijk dat het programma, op welke manier dan ook, nog uitgezonden wordt. Dat is natuurlijk wat elke deelnemer hoopt.'
De Winsumse mag contractueel gezien niet vertellen of zij de strijd in The Battles heeft gewonnen of niet. Maandagavond schuift Kuiper aan bij de uitzending van Noord Vandaag. Kuiper had eerder al toegezegd dat zij hierin ook gaat zingen.
Eerder deze maand ging Expeditie Grunnen op bezoek bij Pascale. Toen waren de misstanden bij The Voice nog niet openbaar:
Pascale Kuiper vertelt over The Voice of Holland in Expeditie Grunnen