Frank Westerman overweegt hoofdstuk aan 'De Graanrepubliek' toe te voegen

Graanteelt in de Carel Coenraadpolder
Graanteelt in de Carel Coenraadpolder © ANP
Schrijver Frank Westerman denkt dat zijn bestseller 'De Graanrepubliek' uit 1999 eventueel uitgebreid kan worden met een extra hoofdstuk. Het boek vertelt over de ontwikkeling van de landbouw en de relatie tussen landarbeiders en hereboeren. Het verhaal speelt zich voor een belangrijk deel in Oost-Groningen af.
In 2009 schreef Westerman al eens een extra hoofdstuk, met de titel 'De Blauwe revolutie'. Aanleiding was het onder water zetten van 800 hectare landbouwgrond voor het ontwikkelen van Blauwestad en de gevolgen daarvan voor graanboeren.
‘De Graanrepubliek is geen roman met een duidelijk eind’, zegt Westerman. ‘Het is niet zoals in Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez, waarin het dorpje Macondo wordt weggeblazen. In De Graanrepubliek gaat het leven van de hoofdpersonen gewoon door.’

Gamechanger

Hij vervolgt: 'Ik ben benieuwd of er een grote gamechanger is geweest in het gebied. Het Oldambt ligt aan de rand van het aardbevingsgebied, maar misschien is de impact van bevingen wel heel groot. Ook de ontwikkeling van wind- en zonneparken kan invloed hebben.'
'Ik ben benieuwd naar de meningen van lezers: als zij me kunnen overtuigen, schrijf ik een extra episode. Dat moet meer zijn dan een zijsprong, meer dan ‘hoe is het nu met?’ Het moet iets wezenlijks toevoegen', vindt Westerman.
De oproep van Frank Westerman

Hereboerinnen

Westerman doet zijn oproep in de literaire rubriek Brommer op Zee van de VPRO. Westerman: 'Eén van de mensen die reageerde deed de suggestie om het leven in De Graanrepubliek te bekijken vanuit het perspectief van de vrouw. Nu gaat het over hereboeren, maar hoe zit het met de ‘here-boerinnen'? Dat zijn interessante gedachten.'
'En wat denk je bijvoorbeeld van het land dat Sicco Mansholt vroeger had in de Wieringermeer? Die grond is nu van Microsoft. Dat had je toch nooit kunnen bedenken?', vult Westerman aan.

Ideeën

Van De Graanrepubliek zijn tot nu toe ongeveer honderdduizend exemplaren verkocht. Lezers met suggesties voor een eventueel nieuw hoofdstuk kunnen hun ideeën melden bij 'Brommer op zee' van de VPRO.