Buren opgelucht na sluiting beschoten woningen in Vinkhuizen

Zwarte tape op het raam van de woning aan de Zandsteenlaan in Groningen verbergt de kogelgaten
Zwarte tape op het raam van de woning aan de Zandsteenlaan in Groningen verbergt de kogelgaten © Persbureau Drenthe
Burgemeester Koen Schuiling heeft zaterdag twee woningen gesloten in de Groningse stadswijk Vinkhuizen die betrokken waren bij schietpartijen. Buren zijn er niet rouwig om dat de bewoners van de woningen in kwestie drie maanden weg zijn.
‘Pand gesloten’, staat met grote letters op een briefje op het raam aan de Zandsteenlaan in Vinkhuizen. De straat werd afgelopen week opgeschrikt door een schietpartij, maar zondagochtend is de rust weer wat teruggekeerd.
Twee kogelgaten in de ramen van een van de woningen zijn afgeplakt met zwarte tape. Er staan twee fietsen voor de deur en het tuinmeubilair staat nog buiten. In de nacht van dinsdag op woensdag ging het rond 01.00 uur mis bij de woning.

Twee flinke knallen

Een directe buurman zegt niks gehoord te hebben - 'wij slapen aan de achterkant' - maar een paar huizen verderop zat een buurvrouw rechtop in bed. ‘Ik hoorde twee flinke knallen’, zegt ze. ‘Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar mijn vriend die nog beneden zat had het meteen over schoten. Hij ging daarna nog de hond uitlaten, maar heeft verder niks gezien.'
Ik heb het idee dat mensen uit de buurt wel bang geworden zijn
Bewoner Vinkhuizen
De schoten hebben haar niet bang gemaakt, maar toch wil ze niet bij naam genoemd worden. ‘Je weet maar nooit. Ik ben niet bang omdat het duidelijk om een gerichte actie ging. Ze moesten die bewoners hebben, ons niet’, zegt ze, terwijl ze naar het beschoten huis wijst.
Eén van de twee in Vinkhuizen beschoten woningen
Eén van de twee in Vinkhuizen beschoten woningen © Persbureau Drenthe

Bang

Volgens omwonenden woonde een vrouw met drie kinderen in de woning. Een overbuurman is blij dat met de beslissing van Schuiling om de woning te sluiten. 'Ik ben opgelucht dat de bewoners een tijdje weg zijn. Het is al langer onrustig, vooral de naaste buren hebben er veel last van. Ik heb het idee dat mensen uit de buurt wel bang geworden zijn.’
Het werd niet rustiger
Bewoner Vinkhuizen
Volgens hem zijn er verschillende pogingen gedaan om de rust in de buurt terug te laten komen. Er zouden gesprekken geweest zijn met omwonenden en de betreffende bewoners. 'Maar het werd niet rustiger.'

Vaker rumoer

Rondom de woning is vaker rumoer geweest. Volgens buren worden er drugs gedeald vanuit het huis en was er in de zomer van 2020 ook een schietpartij waar bewoners uit het betreffende huis bij betrokken waren. Toen werden er zes verdachten aangehouden.
De afgelopen twee weken zijn er drie schietincidenten in Vinkhuizen geweest. Ook aan de Radiumstraat heeft de gemeente een woning gesloten, die twee keer in een paar maanden tijd beschoten is. Ook daar mogen de bewoners drie maanden hun huis niet in.
Waar de bewoners van beide gesloten huizen verblijven, weten buren niet. De politie doet onderzoek of de drie schietpartijen iets met elkaar te maken hebben.