'Meesteroplichter' die al jaren slachtoffers maakt aangehouden in Vlagtwedde

Oplichter Johan S. in 2016
Oplichter Johan S. in 2016 © Archief RTV Noord
Een 51-jarige man die wordt verdacht van oplichting is zondag aangehouden in Vlagtwedde. De man zit vast omdat hij de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating heeft overtreden.
Dat meldt de politie. Hij zat eerder vast vanwege oplichting. Nadat hij op vrije voeten kwam, werden er opnieuw aangiftes tegen hem gedaan. De politie is een nieuw onderzoek gestart.

'Meesteroplichter' maakt al jaren slachtoffers

Volgens RTV Oost gaat het om Johan S., die bekend staat als meesteroplichter. Hij maakt al jaren verschillende slachtoffers in de regio Twente. S. wordt betiteld als datingfraudeur, waarbij hij zijn slachtoffers financieel uitkleedt en vervolgens met de noorderzon vertrekt. Ook in Groningen maakte hij slachtoffers.

Rechter noemde S. 'een parasiet'

In de laatste uitspraak die er tegen Johan S. ligt, noemt de rechter S. onomwonden 'een parasiet'. Iemand die 'heeft geleefd op de beperkte middelen van zijn slachtoffers die hij heeft overladen met leugens en loze beloften'.

Reclassering heeft er geen vertrouwen in

Tijdens de laatste strafzaak trok S. uitgebreid het boetekleed aan en verklaarde dat hij graag hulp wil in de vorm van een behandeling. Maar de reclassering weigert nog langer in zijn mooie praatjes te trappen.
'Als hij in detentie zit, wil hij zich verbeteren en overal aan meewerken. Maar eenmaal in vrijheid, onttrekt hij zich aan voorwaarden, verbreekt hij het contact en vervalt hij al snel in crimineel gedrag', zegt de reclassering daar zelf over.