VCP opgelucht: partij kan toch onder eigen naam meedoen aan verkiezingen

Engel Modderman
Engel Modderman © Reinder Smith/RTV Noord
‘Natuurlijk ben ik opgelucht, ja zeker!’, zegt Engel Modderman enthousiast. Zijn partij, de VCP, mag toch onder haar eigen naam meedoen aan de verkiezingen in maart dit jaar.
Even leek het erop dat de VCP onder een blancolijst mee moest doen, omdat de partij in 2019 is geschrapt door het centraal stembureau van de provincie Groningen.

Toch opgelost

In een notendop: de VCP deed in 2015 mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, maar in 2019 besloot de partij niet meer mee te doen. In de Kieswet staat dat een partij dan wordt geschrapt uit het register.
De VCP had zich daarom officieel vóór 20 december 2021 als ‘nieuwe partij’ moeten aanmelden, maar wist niet dat dit achter de schermen allemaal gaande was. Modderman heeft de mail hierover naar eigen zeggen ook nooit gezien.
Wat blijkt nu? Niet alleen Modderman had een foutje gemaakt, ook de gemeente Oldambt. Het was aan haar om de VCP te schrappen uit het bestand, maar dat is de gemeente vergeten te doen. Daardoor kan de VCP toch onder haar eigen naam deelnemen aan de verkiezingen.

Opgelucht

Modderman: ‘Hier zijn wij ontzettend blij mee, ik sprong een gat in de lucht. Ik wil burgemeester Cora-Yfke Sikkema ook bedanken. Zij heeft hier goed achteraan gezeten. En gelukkig met dit als resultaat!’