Nieuwbouw Werelderfgoedcentrum mag niet hoger dan 16,5 meter

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog © illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Het nieuwe Werelderfgoedcentrum (WEC) dat gepland staat op het haventerrein in Lauwersoog mag niet hoger worden dan 16,5 meter. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.
De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming zijn samen naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens waren met de bouwhoogte. In het bestemmingsplan stond dat het WEC twintig meter hoog mocht worden.

Eerst dertig of twintig meter

Over de hoogte van het gebouw is veel te doen geweest. Eerst zou het nieuwe WEC dertig meter hoog worden, toen twintig en uiteindelijk is, na bezwaren uit de omgeving, gekozen voor 16,5 meter hoogte. Maar dat is niet vastgelegd op papier. De Raad van State heeft nu besloten dat dit wel moet gebeuren.
Verder moet in het bestemmingsplan worden opgenomen dat er restricties zijn aan de hoogte van de lichtbronnen aan of in het gebouw.
Het bestemmingsplan is ook aangevochten door restaurant Schierzicht en vishandel Sterkenburg. Die vreesden dat er te weinig parkeerplaatsen zouden komen, maar deze bezwaren zijn ongegrond verklaard.

Zoals verwacht

De initiatiefnemers van het Werelderfgoedcentrum zijn blij met de uitspraak. 'Dit was conform onze verwachting en de bouw zou al niet hoger worden', zegt Niek Kuizenga, directeur van het WEC. De bouw van het WEC zou dit jaar beginnen, maar door oplopende bouwkosten wordt er nog druk gezocht naar financiële middelen om dit te bekostigen. De initiatiefnemers verwachten niet dat dit een probleem gaat worden en dat de eerste paal snel de grond in zal gaan.
In het WEC komt onder meer, op de eerste verdieping, het zeehondencentrum uit Pieterburen. Verder komt er een tentoonstellingsruimte en sanitaire voorzieningen voor kanovaarders. Het havenkantoor neemt ook intrek in het gebouw, dat geheel van hout wordt.
De opening van het centrum wordt verwacht in 2024.