Statenleden willen weten: welke risico's kleven aan miljoenensubsidie isotopenfabriek Shine?

Zo komt de isotopenfabriek van Shine Medical in Veendam eruit te zien
Zo komt de isotopenfabriek van Shine Medical in Veendam eruit te zien © Shine Medical
De fracties in Provinciale Staten zijn overwegend positief over de komst van medisch isotopenfabriek Shine Medical naar Veendam. Wel zijn verschillende oppositiepartijen huiverig over de verstrekte miljoenenlening- en subsidie. Partijen willen weten hoe groot de kans is dat het project mislukt.
Zowel coalitie- als oppositiepartijen noemen de komst van Shine Medical en de voorspelde 200 banen een ‘aanwinst voor de provincie’. De VVD-fractie is met het oordeel ‘knap staaltje werk’ het meest positief.

Om welke subsidies en leningen gaat het?

Veel partijen, van coalitiepartij GroenLinks tot eenmansfractie Ons Groningen, hebben echter wel vragen over de miljoenensteun van de provincie Groningen. Shine Medical krijgt vijf miljoen euro subsidie, aangevuld met een lening van 4 miljoen euro, terwijl de NOM ook een miljoen euro leent aan Shine en het ministerie van Volksgezondheid leent het bedrijf 10 miljoen euro.

Statenfracties zijn niet overtuigd

‘We zijn positief, maar dit vergt behoorlijk wat investeringen’, zegt Statenlid Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden). ‘De position paper laat zien dat de technische, commerciële en financiële risico’s hoog zijn. De nieuwe productietechniek van Shine is nog niet bewezen, de aangekondigde innovaties zijn nog niet door de markt omarmd. Juist in deze voorfase wordt er erg veel geld uitgegeven, dat baart ons wel zorgen.’
Henk Marquart Scholz (Ons Groningen) gaat nog wat verder met zijn vragen. ‘Als Shine in Veendam komt, hebben ze wel een marktconforme prijs voor de grond betaald of niet? En als ik dit zo lees, begint de redding van de wereld vanuit Veendam’, meldt Marquart Scholz met een cynische ondertoon.
Coalitiepartij GroenLinks wil weten wat de risico’s van de subsidie en de lening zijn. Statenlid Nadja Siersema merkt op dat Shine afhankelijk is van de vergunningverlening om te kunnen bouwen in Veendam. Wel of geen vergunning maakt volgens haar of het subsidiegeld wel of niet goed is besteed. ‘Het college wil Shine heel graag binnenhalen, maar hoe zit het dan met de objectiviteit van de vergunningverlener?’, vraagt zij zich af.

Gedeputeerde: risico's goed afgedekt

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol stelt dat dit goed is afgedekt. Ook de financiële risico’s zijn volgens hem beheersbaar. ‘Dat is sterk getoetst door ons allemaal. Het ministerie van Volksgezondheid stopt er ook 10 miljoen euro in. Uit de rapportage vooraf blijkt dat de risico’s klein tot gemiddeld zijn. Feitelijk betekent het dat we de subsidie wel kwijt zijn, maar de lening wel terug willen hebben en naar verwachting ook terugkrijgen.’
Shine Medical hoopt, als de voorbereidingen zijn gelukt, in 2024 te starten met de bouw van de isotopenfabriek bij Veendam.