Gaat de nachtverlichting bij Groningse windparken vaker uit?

Windpark Geefsweer in de avond
Windpark Geefsweer in de avond © Richard Degenhart/ProNews
's Nachts geen overlast meer van rode lichten van de hoge windturbines in de provincie. Velen in de provincie zien het liever gisteren dan vandaag geregeld worden. Maar het zal nog wel even duren voordat de Groningse windparken N33 en Geefsweer zover zijn.
Nu nog branden de rode lichten bij Groningse windparken continu. Met nieuwe technieken zoals een radar - of transpondersysteem gaan de lichten 's nachts pas aan als een vliegtuig het park nadert. In Zeeland zijn bij windpark Krammer deze technieken succesvol getest, en ook in Friesland wordt met een radarsysteem gewerkt. De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) wil samen met provincies optrekken om deze nieuwe technieken overal in Nederland beschikbaar te maken.

Groningen is nog niet zo ver

Het roept de vraag op hoe ver de Groningse windparken met een nieuw radarsysteem zijn.
Niet zo ver, blijkt uit een rondgang langs windmolenexploitanten en overheden in Groningen. Alle partijen wijzen naar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die goedkeuring moet geven voor het gebruik van de systemen.
Eurus Energy, deels eigenaar van zowel Windpark N33 en Windpark Geefsweer, zegt het als volgt: 'Het is nu nog wachten op wat de ILT adviseert en goedkeurt, alsook op afspraken tussen de sector en overheid over de praktische organisatie en kosten. Daardoor is het nu nog te vroeg om te kunnen zeggen bij welke parken en wanneer dit geïmplementeerd zal worden, maar we hebben goede hoop dat we later dit jaar kunnen laten weten wat het effect voor de windparken in het Noorden zal zijn.'
En RWE, een van de andere eigenaren van Windpark N33 zegt dat windpark N33 bij de branchevereniging van de windsector is ingediend als pilotproject om de nieuwe technieken te kunnen gebruiken.

Wet- en regelgeving is er nog niet

De ILT laat weten nog geen goedkeuring te kunnen geven omdat er nog geen wet en regelgeving is voor deze nieuwe systemen. Wel kan er een verklaring van geen bezwaar worden afgegeven als wordt aangetoond dat het systeem voldoet aan door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgestelde eisen. In de praktijk is dit alleen nog gebeurt bij de pilotprojecten in Zeeland en Friesland.

Midden-Groningen wil graag een pilot

De gemeente Midden-Groningen heeft Windpark N33 in een eerder stadium naar voren geschoven om mee te doen aan een dergelijk pilotproject, maar viel toen buiten de boot. Na de geslaagde proeven in andere delen van het land hoopt Midden-Groningen snel aan te haken.
'Als we dat willen gaan doen, waarschijnlijk eerst weer in pilot vorm, dan moeten de ontwikkelaars dit aanvragen. We doen daarom vandaag gelijk een brief uit naar de ontwikkelaar met de vraag of ze dit zo snel mogelijk willen aanvragen', zei wethouder David de Jong donderdag.
Windpark N33 in de nacht met zicht op Windpark Geefsweer
Windpark N33 in de nacht met zicht op Windpark Geefsweer © Egbert Minnema

Wie betaalt het radarsysteem?

De aanschaf van een radarsysteem kan een struikelblok zijn. Volgens NWEA kost zo'n systeem per windpark tussen de 60.000 en 100.000 euro. Kosten waar windparkeigenaren niet zelf volledig voor willen opdraaien. Marjet Heins, woordvoerder van NWEA, zegt daarover dat 'in de windsector wij goed nabuurschap belangrijk vinden, daarom willen we helpen om problemen door overlast te verhelpen'.
Wel is er bij de ontwikkeling van windparken volgens Heins geen rekening gehouden met kosten voor een radarsysteem. 'Wij zeggen daarom: de kosten zijn ook maatschappelijke kosten.'
Daarom voert NWEA met de provincies en het Rijk gesprekken over de afwikkeling van de extra kosten. 'Hoe de kostenverdeling moet zijn, is inzet van gesprek', legt Heins uit. 'Daar kan ik verder nog niks over zeggen.'

Provincie wacht nog af

De provincie Groningen wil deze gesprekken eerst afwachten en ook dat kost weer extra tijd. 'Door dit gecoördineerd te doen, voorkomen we dat er per windpark (verschillende) afspraken gemaakt moeten worden', aldus een woordvoerder van de provincie.
Overigens laat ILT nog weten dat de dagverlichting niet uit zal gaan.