Raad Groningen spreekt zich unaniem uit voor behoud van kinderhartcentrum UMCG

De hoofdingang van het UMCG, waar het kinderhartcentrum onder valt
De hoofdingang van het UMCG, waar het kinderhartcentrum onder valt © Jos Schuurman/FPS
Alle partijen in de Groninger gemeenteraad hebben zich unaniem uitgesproken voor het behoud van de kinderhartchirurgie in het UMCG in de stad Groningen. Het gebeurt niet vaak dat alle partijen het eens zijn met elkaar, maar op dit onderwerp houden de partijen van links tot rechts elkaar stevig vast.
Het initiatief om een vuist te maken richting Den Haag komt van de ChristenUnie. Alle partijen ondertekenen een motie die zorgminister Ernst Kuipers (D66) oproept om de afdeling in Groningen te behouden en dus niet samen te voegen met de afdelingen in Utrecht en Rotterdam. Het UMCG heeft al eerder aangegeven de eventuele sluiting desnoods te willen aanvechten bij de rechter.

'Tussen de oren' bij de noordelijke Kamerleden

De eenmansfractie van de PVV is dus ook voor het behoud, maar Ton van Kesteren vraagt zich wel af of een dergelijke oproep niet vooral voor de bühne is.
'Hier een vlammend betoog houden is mooi, maar je komt pas geloofwaardig over als je je tanden laat zien richting je eigen partij', zegt hij richting de D66, VVD, ChristenUnie en CDA omdat bestuurders van die partijen het land regeren.
ChristenUnie en VVD zeggen dat het indienen van de motie niet voor de bühne is. 'Maar de partijen moeten ook nog stemmen', zegt Gerben Brandsema (ChristenUnie). Van Kesteren merkte verder nog op dat het behoud van het kinderhartcentrum in elk geval tussen de oren moet zitten bij de noordelijke Kamerleden. 'Op hen moeten we een beroep doen. Het Kamerlid van D66 (Wieke Paulusma, red.) heeft hier zelfs in de raad gezeten.'

'Gênant' dat ziekenhuizen elkaar zwartmaken

Oppositieleider Jimmy Dijk (SP) noemt het ronduit 'gênant' dat ziekenhuizen elkaar op dit moment zwartmaken rondom dit dossier. 'Treuriger dan dit wordt het niet. Er geldt ook nog zoiets als waardigheid en voldoende zorg dicht bij huis.' Zorgwethouder Isabelle Diks (GroenLinks) laat weten dat ze de Groninger zorgen gaat overbrengen in Den Haag.