Mosterd-na-de-maaltijd-debat over gaswinning: ‘Maar toch heel waardevol’

Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie
Een medewerker van de NAM op een gaswinningslocatie © Jos Schuurman/FPS
Politiek Oldambt heeft woensdagavond alsnog vergaderd over het waarschijnlijk verder opendraaien van de gaskraan en het debacle rondom de subsidies van 10.000 euro voor woningverbetering, eerder deze maand. Daarbij ontstonden lange wachtrijen.
Alle andere aardbevingsgemeenten in Groningen kwamen, nadat het nieuws over de gaswinning bekend werd, direct in actie om hun ongenoegen uit te spreken. In Oldambt waren daar eerst een teleurgestelde burgemeester en een bericht in de media voor nodig.

Alsnog een debat

Het debat heeft een wat vreemde aanloop. Daarvoor moeten we even terug naar donderdagavond 6 januari. Op dat moment wordt bekendgemaakt dat de gaskraan in Groningen naar alle waarschijnlijkheid verder open wordt gedraaid. Alle aardbevingsgemeenten vragen spoeddebatten aan om hun afkeer uit te spreken. In Oldambt blijft het stil.
Te stil, vindt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Zij laat in een mail aan raadsleden weten dat zij teleurgesteld is in de politiek. Sikkema had verwacht en gehoopt dat de partijen in haar gemeente óók samen zouden komen om een statement te maken. Die mail wordt ingezien door RTV Noord, waarna publicatie volgt. Vervolgens vragen de VCP en SP in Oldambt alsnog een debat aan.

Mosterd na de maaltijd

De politieke partijen balen van de gang van zaken en steken de hand in eigen boezem. Meerdere spreken hardop uit dat zij, net zoals partijen in andere aardbevingsgemeenten, direct een debat hadden moeten aanvragen. Ook spreken zij uit dat het debat, nu drie weken nadat het nieuws bekend werd, ‘mosterd na de maaltijd’ is.
Toch ziet onder andere de PvdA nog wel een lichtpuntje: ‘Het is weliswaar mosterd na de maaltijd, maar wel heel waardevol dat wij ons uitspreken’. Want het debat is aan de late kant, de woorden zijn er niet minder om.

Geen extra gaswinning

De partijen zijn het in grote lijnen met elkaar eens. De VCP trapt af: ‘Landelijk is Groningen allang een vergeten regio. Er moet zo snel mogelijk gestopt worden met de gaswinning. Mensen gaan er compleet aan onderdoor.’
Extra gaswinning, dacht het niet. Afspraak is afspraak
Standpunt CDA Oldambt
Gemeentebelangen Oldambt is ‘verbaasd dat het zover heeft kunnen komen’, volgens de Partij voor het Noorden ‘zijn Groningers het vertrouwen in de landelijke politiek verloren’ en het CDA zegt: ‘Extra gaswinning, dacht het niet. Afspraak is afspraak.’ Ook krijgt het nieuwe kabinet ervan langs.
De SP roept andere partijen nog op om over te gaan op actie. Hoe, wanneer en op welke manier, dat blijft onduidelijk. Maar het moeten in elk geval ‘acties worden waarin de regering voelt dat Groningers geen vertrouwen meer hebben'. De partij: ‘Debatteren of een fakkeloptocht organiseren is misschien wel te lief.’

Straatje schoonvegen

Na bijna twee uur heeft iedereen zijn zegje gedaan. De raadsleden hebben hun ontevredenheid uitgesproken en de avond loopt verder zoals verwacht. Al proberen sommige partijen nog hun straatje schoon te vegen, door te onderstrepen dat zij de afgelopen tijd zeker wel dingen hebben gedaan voor hun inwoners.
De ChristenUnie had ‘direct na het nieuws contact gezocht met onze Tweede Kamerfractie’, de VVD ‘zag toch echt wel veel VVD’ers rondlopen bij de fakkeloptocht’ en de Partij voor het Noorden benadrukt dat ‘onze partij in de Staten wél direct een debat heeft aangevraagd'.
Uiteindelijk werd nog een motie ingediend waarin de partijen het college van burgemeester en wethouders oproepen om zich hard te maken voor het behoud van het kinderhartcentrum in het UMCG. Die motie werd in meerderheid aangenomen.