Nederlandse en Duitse Waddeneilanden maken vuist tegen gaswinning: 'Voelt als klap in gezicht'

De Waddenzee
De Waddenzee © RTV Noord
De vijf Nederlandse Waddeneilanden en de drie westelijke Duitse Waddeneilanden hebben besloten om donderdag een gezamenlijke brief te sturen aan de ministeries van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat. In de brief spreken zij zich uit tegen de voorgenomen gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog en rondom de Waddenzee.
Er zijn gaswinningsplannen in de Waddenzee bij Ternaard en ook moet er een gasplatform komen ten noorden van Schiermonnikoog in de Noordzee. Volgens de burgemeesters van de acht eilanden is gaswinning in strijd met de klimaatdoelen. Ook is dit volgens hen een bedreiging voor 'unieke natuurgebieden' in zowel Nederland als Duitsland. De boring in de Noordzee vindt plaats in en nabij het natuurgebied Borkumse Stenen.

'Bestaan van mensen in gevaar'

'Het bouwen van een booreiland vlak bij de Waddenzee en andere kwetsbare natuurgebieden brengt gevoelige ecosystemen én het bestaan van de mensen die hier wonen in gevaar. Dat gevaar schuilt overigens niet alleen in de exploitatie van dergelijke installaties, maar ook in mogelijke ongevallen met directe gevolgen voor natuur en milieu', schrijven de burgemeesters.

In strijd met natuur bewuster leven

De Waddeneilanden zetten zich al gedurende geruime tijd in voor duurzaamheid en voor het klimaat. Er zijn plannen voor gasloze wijken op Schiermonnikoog en Vlieland. Ameland en Borkum werken intensief samen in het project H2Watt, waarin het gaat over inzet van waterstof in de waddenregio.
De gemeenten vinden de geplande gaswinning uit de gebieden niet kunnen: 'Het voelt als een klap in het gezicht van alle partijen die hard werken om de gevolgen van CO2-verrijking te verminderen en een bijdrage te leveren aan CO2-reductie.'

Streep door gaswinning

De burgemeesters van de acht Waddeneilanden verzoeken de ministers geen toestemming te verlenen aan nieuwe gaswinningsplannen in en rondom de Waddenzee en de Waddeneilanden. 'We moeten geen nieuwe plekken aanboren op zoek naar een oude bron van vervuilende energie', vinden de burgemeesters.