Vrijspraak voor fataal ongeluk aan Van Iddekingeweg waarbij gitariste omkwam

Drie jaar na het fatale ongeluk herinnert een zelfgemaakt monument nog aan het overlijden van Vlaskalic
Drie jaar na het fatale ongeluk herinnert een zelfgemaakt monument nog aan het overlijden van Vlaskalic © Noor Vloeimans/RTV Noord
Een vrachtwagenchauffeur (42) uit Hoogeveen heeft volgens de rechtbank geen schuld aan een dodelijk verkeersongeval op de rotonde die de Van Iddekingeweg en Vondellaan in Stad verbindt. Bij dit ongeluk kwam de talentvolle gitariste Sabrina Vlaskalic om het leven.
Het ongeluk vond drie jaar geleden plaats op de dag voordat de Servische Sabrina Vlaskalic dertig jaar zou worden. Ze was op de fiets onderweg naar het Prins Claus Conservatorium, waar ze hoofddocent klassiek gitaar was sinds 2013.
De vrachtwagenchauffeur die rechtsaf wilde slaan, zag haar op de rotonde aan de Van Iddekingeweg en Vondellaan over het hoofd en reed haar aan. Ze overleed diezelfde middag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Reed ze over de stoep of op het fietspad?

De chauffeur zegt dat hij haar niet gezien heeft. ‘Ik heb goed in mijn spiegels gekeken, maar ik heb niemand gezien’, zegt hij geëmotioneerd. Het is inmiddels drie jaar geleden, maar hij durft nog steeds niet met zijn vrachtwagen in de drukke stad te rijden.
Getuigen zeggen dat zij hebben gezien dat Vlaskalic op het fietspad reed voordat het ongeluk gebeurde. Zij weten niet zeker of zij een stuk stoep meegepakt heeft, en daarmee buiten het zicht van de vrachtwagen gekomen is. Volgens de officier van justitie heeft de man haar niet gezien en aan alle voorwaarden voldaan om veilig op de weg te gaan. Daarom eist hij vrijspraak.

Drie jaar wachten op de zaak

De zaak heeft drie jaar op zich laten wachten. ‘Ik besef dat dat veel impact heeft op de nabestaanden en de verdachte’, zegt de officier van justitie daarover. De zaak zou eerst in 2020 plaatsvinden, maar vanwege corona kon haar familie niet naar Groningen komen om de zitting bij te wonen.
Vervolgens wilde de familie een andere rechtsgang afdwingen: de chauffeur is vervolgd voor een overtreding, terwijl de familie vindt dat hij zich schuldig maakte aan een misdrijf. Zij vingen bot bij het gerechtshof. De zaak is uiteindelijk niet voor de strafrechter maar voor de kantonrechter, die alleen overtredingen behandelt, gekomen.

Chauffeur overtrad geen verkeersregels

‘Geen enkele strafrechtelijke afdoening doet recht aan het verdriet’, zegt de rechter in zijn uitspraak. Omdat hij niet precies kan zeggen hoe het ongeluk gegaan is en er geen aanwijzingen zijn dat de chauffeur verkeersregels overtrad, spreekt hij de chauffeur vrij. ‘Ik hoop dat dit een stap voor de nabestaanden is om verder te gaan.’
Het ongeluk had grote impact op het conservatorium waar Vlaskalic doceerde. Studenten kregen de mogelijkheid om haar uitvaart in Servië te bezoeken en er werd een herdenkingsconcert voor haar georganiseerd.