‘Provincie moet actie ondernemen voor inwoners van Groningen met slecht internet’

Op een parkeerplaats in Oldehove liggen glasvezelkabels opgeslagen
Op een parkeerplaats in Oldehove liggen glasvezelkabels opgeslagen © Niels Timmerman/RTV Noord
De provinciale afdelingen van PvdA en D66 willen dat er snel een oplossing komt voor inwoners van buitengebieden in Groningen die kampen met een slechte internetverbinding.
De partijen roepen het provinciebestuur op actie te ondernemen. Zij vinden dat het college in gesprek moet met het verantwoordelijke bedrijf Rodin om te kijken of het proces kan worden versneld.
PvdA en D66 spreken bovendien hun zorgen uit over het verloop van het project. Een deel van de inwoners dreigt snel internet mis te lopen. Dat komt omdat Rodin en de provincie in hun overeenkomst onderscheid maken tussen het aardbevingsgebied en de rest van de provincie.

Buiten de boot

In het aardbevingsgebied moet Rodin alle huishoudens met een slechte verbinding, zogenaamde ‘witte adressen’, aansluiten. Maar daarbuiten geldt een verplichting van 93 procent. Dat houdt dus in dat 7 procent buiten de boot dreigt te vallen.
Directeur Ronald Verbarendse van Rodin gaf eerder al aan dat het bedrijf niet van plan is deze adressen van snel internet te voorzien. ‘Buiten het bevingsgebied hebben wij die vrijheid van 7 procent. Dus die benutten we ook’, zei hij.
Daarnaast is het de vraag hoe deze inwoners worden aangesloten. De provincie heeft niet vastgelegd dat Rodin dat met glasvezel moet doen. Een straalverbinding volstaat ook, als er maar een minimale snelheid van 100 megabyte per seconde wordt gehaald.

Instabiel

Deze straalverbindingen zijn omstreden. Bij RTV Noord zijn verscheidene verhalen bekend van ontevreden gebruikers: de verbinding zou instabiel zijn en de beloofde snelheden zouden niet worden gehaald.
D66 stelt dat een stabiele en snelle verbinding tegenwoordig noodzakelijk is, de PvdA vindt dat internet een nutsvoorziening moet worden. De partijen stellen het provinciebestuur schriftelijke vragen over de kwestie.