Vrouw uit Appingedam overleden na billenoperatie in Turkije

Een cosmetische operatie. Foto ter illustratie
Een cosmetische operatie. Foto ter illustratie © ANP
De vrouw die deze week is overleden na een cosmetische billenoperatie in Turkije komt uit Appingedam. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
De familie van de 30-jarige vrouw laat aan de krant weten dat de chirurg die de operatie in Istanboel uitvoerde moet worden vervolgd. Ook wil de familie dat autopsie op het lichaam in Nederland gedaan wordt.
De operatie, een zogeheten Brazilian Butt Lift, is al langer omstreden. Bij de operatie wordt er vet uit andere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld de buik, gezogen, om het vervolgens in de billen weer terug te spuiten. Op die manier worden de billen en heupen wat voller. Volgens professionals is de operatie zeer riskant: 1 op 3000 patiënten overlijdt na zo'n operatie.

Weinig zicht op de operaties

Onderzoek onder eerder al overleden patiënten wees uit dat vermoedelijk vetweefsel te diep was ingespoten en zo in de bloedsomloop was terechtgekomen, met vetpropjes (embolieën) in het hart en/of de longen als gevolg.
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt niet veel zicht te hebben op de operaties die in het buitenland gedaan worden.