Werknemers MartiniZorg: 'Angstcultuur, drugsdealers en alles draait om geld'

Publiek geheim

- De nachtdienst op locatie Oosterparkheem in Stad komt op de gangen van het complex geregeld drugsdealers tegen. Die leveren hun drugs af bij cliënten 'beschermd wonen' op de eerste en tweede verdieping. Werknemers voelen zich hierdoor onveilig.
- MartiniZorg heeft volgens de werknemers ingezet op cliënten met een zo hoog mogelijke indicatie, zoals zwaar psychiatrische patiënten en drank- en drugsverslaafden. Die brengen veel geld in het laatje, maar zorgen ook voor veel incidenten en een hoge werkdruk.
- Een deel van het personeel is niet goed genoeg geschoold om de juiste zorg te bieden. Dat zorgt volgens betrokkenen voor fouten bij het toedienen van medicatie.
- De leiding van MartiniZorg deed weinig tot niets met signalen van de werkvloer om de veiligheid van werknemers en cliënten te verbeteren.
Drugsdealers
Je gaat erheen met het idee van: ik hoop dat ik morgen mijn kinderen weer terugzie
Leiding doet niets met noodkreet personeel
Na een kritisch rapport over de financiën en bedrijfsstructuur door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloot de gemeente Groningen vorig jaar dat MartiniZorg vanaf dit jaar geen zorg meer mag leveren aan cliënten 'beschermd wonen'. Voor hen wordt andere woonruimte gezocht. Toch is het probleem daarmee niet helemaal opgelost, vindt het personeel.
'Alles draait om geld, over risico’s werd niet nagedacht'
Ook Stella Blankers uit Assen heeft een naar gevoel bij MartiniZorg. Haar broer had na een herseninfarct complexe zorg nodig voor zijn psychische problemen. Zowel in Oosterparkheem als op de woonzorglocatie in Hoogkerk werd die zorg volgens Blankers niet geleverd. Zo werd een afspraak om zijn vaste verzorgende mee te laten verhuizen niet nagekomen. Ook werd medicatie op de verkeerde manier toegediend. Haar broer overleed uiteindelijk in 2019. ‘Ik kan dit niet loslaten. Mijn broer had nog geleefd als hij betere zorg had gehad. Zeker weten!’ Ze maakte er een zaak van bij de Geschillencommissie Zorg. De zitting is op 18 februari.
Inzage in patiëntendossiers toont aan dat medicatie ook in Oosterparkheem verkeerd of op verkeerde momenten wordt toegediend. Soms zelfs nadat de medicatie al gestopt had moeten zijn. Volgens werknemers is dit een structureel probleem, veroorzaakt door onvoldoende geschoold personeel. De Inspectie heeft dat onderzocht, maar vond geen bewijzen.
Oprichter actiepagina: 'Ik houd me niet meer stil'
Voor dit artikel sprak RTV Noord met medewerkers, voormalig personeelsleden en ex-cliënten van MartiniZorg. Ook kregen we inzage in patiëntendossiers en baseren we ons op inspectierapporten. Vanwege hun privacy worden (ex-)werknemers Esther, Joyce en Arjan niet met hun echte naam in het artikel opgevoerd. De namen zijn bekend bij de redactie.
RTV Noord heeft informatie ontvangen over meer misstanden bij MartiniZorg en zoekt naar getuigen die hierover willen vertellen. Dat mag ook anoniem. Heb je een tip, mail dan naar sslager@rtvnoord.nl.
De Zorgzaak, waar MartiniZorg onder valt, is gevraagd om een reactie op het artikel. De directie heeft nog niet gereageerd.