Taakstraf geëist voor matpartij op Grote Markt

De Grote Markt in de stad Groningen
De Grote Markt in de stad Groningen © Merijn Slagter/RTV Noord
Voor openlijk geweld op de Grote Markt in Groningen eist het openbaar ministerie (OM) tegen twee Stadjers (22 en 23 jaar) taakstraffen van 150 en 140 uur. De twee raakten tijdens de stapavond van 14 juli 2018 slaags met twee anderen.
De slachtoffers waren dronken en vielen meisjes lastig, meende de 22-jarige tegenover de rechter. Volgens de officier van justitie heeft verder niemand iets verklaard over lastigvallen. Het gevecht is door camera's opgenomen. Daarop is te zien dat deze Stadjers duidelijk de boventoon voerden.

Seksdate bestolen

De jongste zou volgens de officier van justitie iets zwaarder moeten worden bestraft, omdat de man ook terechtstond voor diefstal. Hij stal in april 2019 een bankpas van zijn seksdate in een hotelkamer, terwijl de vrouw zich stond te douchen. Hij pinde vierhonderd euro.
'Ik was toen nog jong hè', zei de man over zijn daad. De rechter noemde dit gedrag 'misselijk'.

Zaak belandde bij verkeerde rechter

De officier van justitie hield in haar strafeis rekening met de ouderdom van de zaak. Beide zaken zouden eigenlijk aan de politierechter worden voorgelegd, maar belandde op de stapel voor de meervoudige kamer-zittingen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.