Oosterparkwijk krijgt weer een wijkcentrum: 'We willen een terras op het water'

Een impressie van de plannen met het wijkcentrum
Een impressie van de plannen met het wijkcentrum © Gemeente Groningen
In 2018 verdween met de sloop van het Treslinghuis het wijkcentrum van de Oosterparkwijk in de stad Groningen. Vrijdagmiddag werd het startschot gegeven voor de komst van een nieuw wijkcentrum.
Jaap de Graaf van bewonersorganisatie Oosterpark is maar wat blij met het nieuwe wijkcentrum. Want zowel hij als de gemeente stelt dat de wijk de afgelopen jaren geen bruisend hart meer had. 'We hebben lang geknokt en we zijn dan nu ook blij dat we in fase 1 zijn aanbeland', zegt hij. Het plan is nog niet helemaal rond. Het nieuwe centrum komt in de voormalige Siebe Jan Boumanschool.
De huidige situatie met de voormalige Siebe Jan Boumanschool
De huidige situatie met de voormalige Siebe Jan Boumanschool © Robert Pastoor/RTV Noord
Die school bestaat uit twee panden. Voor het ene pand is de financiering voor de aanpak al rond, maar voor het andere pand nog niet. Dat andere pand is is een rijksmonument in de stijl van de welbekende Amsterdamse School. Beide panden moeten in de plannen aan elkaar worden verbonden, maar zover is het dus nog niet.

Nieuwe naam, geïnspireerd door een oude

Het nieuwe wijkcentrum gaat de naam Bij van Houten dragen. Dat slaat terug op de eerdere naam van de Siebe Jan Boumanschool, die ging door het leven als Houtmanschool. Die naam refereert aan het kinderwetje van Van Houten, dat een einde maakte aan kinderarbeid in ons land.
De Graaf weet dat de Oosterparkwijk de eerste wijk in Nederland was met een buurtcentrum. 'Maar de Oosterparkwijk is ook jarenlang een wijk geweest zónder buurthuis. Want het Treslinghuis was officieel geen buurthuis en dat betekende technisch gezien dat er geen subsidies voor waren.'
Dat verandert nu volgens De Graaf en dat biedt mogelijkheden. In het nieuwe centrum is er ruimte voor sport en bewegen, kunst en cultuur, gezondheid en zorg, maar ook cursussen en er liggen plannen voor een horecazaak.

Warme chocomelk en een glaasje wijn

'We gaan hier een horecagelegenheid krijgen met een terras aan het water', zegt De Graaf enthousiast. 'Als het aan ons ligt dan hebben we dat terras zelfs nog een beetje op het water. Zodat je eigenlijk hier in de winter tijdens het schaatsen warme chocomelk kan drinken en in de zomer kan je hier je glaasje wijn op het terras pakken.'
Zo komt het er volgens de gemeente uit te zien
Zo komt het er volgens de gemeente uit te zien © Gemeente Groningen

Minder sociale cohesie

De plannen zijn groot en daarom benadrukt De Graaf dat het van groot belang is dat het andere gebouw eveneens bij het plan wordt betrokken. Of dat gaat gebeuren is aan de gemeenteraad, die moet namelijk geld beschikbaar stellen.
Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) heeft goede hoop op een positieve raad. Temeer omdat het gemis van een wijkcentrum volgens haar groot was in de afgelopen jaren.
'Je miste dat zeker. De buurtbewoners hebben dat ook aangegeven. De wijk scoorde op het onderdeel sociale cohesie de afgelopen jaren minder hoog. Met het verdwijnen van het Treslinghuis in 2018 is er dus iets verloren gegaan en dat betekent dat het gerechtvaardigd is dat er een nieuw mooi buurtcentrum voor terugkomt.'