Echtpaar uit Haren voor rechter voor financieel uitkleden hoogbejaard Drents stel

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
Het echtpaar (57) dat een celstraf uitzit voor het financieel uitbuiten van een hoogbejaarde dementerende vrouw in Haren, deed volgens het openbaar ministerie (OM) hetzelfde in Drenthe.
Vandaag was de eerste openbare zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld.

Hoogbejaard stel

De twee oud-bewoners van Haren wordt verweten dat zij in de periode van 2010 tot 2013 geld hebben verduisterd van een hoogbejaard stel in Gees. Deze mensen zijn inmiddels overleden, maar nabestaanden deden hiervan in 2014 aangifte.
Het OM wilde deze zaak in het begin niet opnemen, maar de familieleden stapten naar het gerechtshof. Het hof oordeelde dat het OM toch tot vervolging moest overgaan.

Boekhouding

Het OM verwijt het stel dat het bijna 120.000 euro heeft verduisterd van het paar uit Gees. De twee beheerden de boekhouding van het oudere echtpaar, zoals zij dit destijds ook deden bij de hoogbejaarde vrouw in Haren. De zaak zou vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar de twee advocaten wilden elf getuigen horen. De rechtbank stond het horen van vijf getuigen toe.
De oud-Harenaren, die momenteel in Zeijen wonen, kregen in 2019 in hoger beroep elf maanden cel opgelegd. Zij zitten nu deze straf uit, maar komen 30 juni weer op vrije voeten.