Het is weer Nationale Tuinvogeltelling: 'Heel rustgevend'

Iemand doet mee aan de Nationale Tuinvogeltelling
Iemand doet mee aan de Nationale Tuinvogeltelling © ANP
Dit weekend is het weer Nationale Tuinvogeltelling. Dat houdt in dat je op op één van de dagen even een half uurtje naar buiten moet staren om te kijken welke vogels er dit jaar het meeste voor komen.
Volgens vogelaar Alex Vissering moet je wel binnen achter het raam gaan zitten, want als je buiten gaat staan tellen, dan komen de vogels niet. 'Dan gaan ze naar de buren.'
Zelf doet hij graag mee aan de tuinvogeltelling. 'Het is heel rustgevend.'

Hoe werkt het?

Om een juiste indruk te krijgen hoe het met de vogelstand in het land is, heeft de vogelbestemming een stappenplan gemaakt.
  • Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari 2022 één keer een half uur de vogels in je tuin of balkon. Let op: vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Dan tellen ze niet mee.
  • Noteer de waarnemingen van een soort in de tuin of op het balkon. Let ook hier op: tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Geef dan door: 5 koolmezen. Kan je het niet aan omdat de vogels te snel zijn? Neem met je telefoon een foto van een groep vogels, dan kan je later terug tellen.
  • De telling geeft door via de web-app op mijntuinvogeltelling.nl. Uiterlijk maandagochtend 31 januari in vóór 12.00 uur moet de telling van je tuin binnen zijn bij de Nationale Tuinvogeltelling.
Alex Vissering is alvast even aan het warmlopen:
Het is weer Nationale Tuinvogeltelling