RUG schorst complotdocent Andringa alsnog

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © FPS/Jos schuurman
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft besloten om Tjeerd Andringa, de universitair hoofddocent cognitieve wetenschappen die tijdens zijn colleges complottheorieën verkondigde, toch te schorsen.
Dit in afwachting van een onafhankelijk onderzoek dat de universiteit gaat instellen, zo laat de RUG vrijdag weten op haar website.

'Geen onderwijs zoals beide partijen dat willen'

'Naar aanleiding van de situatie die is ontstaan rondom het vak System Views of Life bij de faculteit University College Groningen (UCG) van de RUG is besloten om een onafhankelijk vervolgonderzoek in te stellen naar de gang van zaken', aldus de RUG in haar statement.
'Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent, Tjeerd Andringa, geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen. Daarom is besloten dat hij lopende het onderzoek en in afwachting van de uitkomst daarvan geen onderwijs zal verzorgen aan UCG.'

'Nog wel andere vakken'

Aanvankelijk stelde de RUG zich op het standpunt dat Andringa het komende semester nog wel andere vakken zou kunnen doceren, maar daar is de universiteit nu dus op teruggekomen.
Wie het onafhankelijk onderzoek moet gaan uitvoeren en wanneer dat moet zijn afgerond, is nog onduidelijk.
Tjeerd Andringa in de studio van Noord Vandaag
Tjeerd Andringa in de studio van Noord Vandaag © RTV Noord

'Kritisch denken'

Eerder deze week kwam via een publicatie in de universiteitskrant (UK) naar buiten dat Andringa complottheorieën in zijn lessen verwerkte en studenten van zijn eigen alternatieve waarheden probeerde te overtuigen.