Stormachtige zaterdag: stukken vallen van gevel Gasuniegebouw, bomen waaien om

De politie en brandweer zijn ter plaatse bij het Gasuniegebouw
De politie en brandweer zijn ter plaatse bij het Gasuniegebouw © ProNews
Een aantal panelen van de gevel van het Gasuniegebouw in de stad Groningen is zaterdagmiddag door de harde wind losgeraakt en naar beneden gekomen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen zijn de N7 en parallelwegen N370 ter hoogte van het Gasuniegebouw in ieder geval tot zondagmiddag afgesloten.
De brandweer en politie hebben ook het gebied direct rondom het Gasuniegebouw aan de Concourslaan afgesloten.

Loshangende panelen

Een aantal panelen aan de bovenkant van het gebouw is losgeraakt en van het gebouw gewaaid. Daarbij zijn diverse scherven van de panelen, gemaakt van glas en aluminium, op de ringweg terechtgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen.
Andere panelen hangen goed zichtbaar gedeeltelijk los aan de zijkant van het gebouw. 'Je kan je voorstellen dat als de wind eronder komt bij die panelen op een hoogte van zo'n 86 meter, die wind de panelen best een eindje kunnen dragen', schetst de woordvoerder van de brandweer de mogelijk gevaarlijke situatie.

Maandag opnieuw stormachtig weer

Zaterdagavond rond 21:00 uur was de situatie stabiel. De brandweer heeft het dossier inmiddels overgedragen aan de Gasunie en de gemeente; die zijn nu verantwoordelijk voor de veiligheidssituatie en gaan kijken welke herstelwerkzaamheden aan de gevel noodzakelijk zijn. De weersverwachtingen voor maandag zijn vergelijkbaar met die van zaterdag, ook dan worden er harde windstoten en stormachtig weer verwacht.
Zondagochtend wordt het duidelijk dat er nog te veel wind staat om de loslatende platen te zekeren. Naar verwachting blijven de N7 en parallelwegen rondom het gebouw daarom (deels) afgesloten tot zondagmiddag.
Weggewaaide en loshangende panelen aan de bovenkant van het Gasuniegebouw
Weggewaaide en loshangende panelen aan de bovenkant van het Gasuniegebouw © Noordernieuws

Twintig meldingen in totaal

Ook op andere plekken in de provincie rukte de brandweer zaterdag uit voor diverse meldingen van stormschade. Er kwamen in totaal zo'n twintig meldingen binnen, met name van omgewaaide bomen en losgeraakte takken. Ook waren er meldingen van panelen en dakdelen die loskwamen van woningen en gebouwen.

Boom op voetbalkooi

Op de hoek van de Floresstraat en Javalaan in Stad kwam een omgewaaide boom op een voetbalkooi terecht. Tot zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen. Het hekwerk van de voetbalkooi heeft flinke schade.
Een omgevallen boom zorgde voor schade aan het hekwerk van een voetbalkooi in Stad
Een omgevallen boom zorgde voor schade aan het hekwerk van een voetbalkooi in Stad © Herman van Oost

Boom op weg in Kolham

In Kolham viel er een boom op de weg N387 richting Slochteren. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en verwijderd. De weg was tijdelijk afgesloten.
Een omgewaaide boom ligt deels op de N387 in Kolham
Een omgewaaide boom ligt deels op de N387 in Kolham © Venema Media
Ook de N33 tussen Siddeburen en Noordbroek is zaterdagmiddag enige tijd afgesloten vanwege meerdere grote takken op de weg.

Losse dakranden Sappemeer en Winschoten

Aan de Parkstraat in Sappemeer raakte een stuk dakrand van de een appartementencomplex aan het begin van de avond los. Het loszittend stuk dakrand beschadigde twee ramen. De brandweer probeerde om vanuit een hoogwerker het stuk staal weg te halen. Toen dat niet lukte hebben de brandweerlieden op een andere manier de dakrand weg kunnen halen.
De brandweer zette een hoogwerker in
De brandweer zette een hoogwerker in © Venema Media
Ook de dakrand van het pand 't Zuiderslot aan de P.C. Hooftlaan in Winschoten raakte los als gevolg van de storm. De brandweer heeft het dakdeel verwijderd.
In Finsterwolde kwam er volgens een brandweerwoordvoerder een boom terecht op een stroomverdeelkast.

Aanhanger gekanteld bij Hoogezand

Op de N385 ter hoogte van Hoogezand kantelde aan het einde van de middag een aanhanger, vermoedelijk ook door de harde wind. De aanhanger kwam op de zijkant in de berm terecht.
De aanhanger kwam op de zijkant terecht langs de N385
De aanhanger kwam op de zijkant terecht langs de N385 © ProNews
De politie heeft de weg tijdelijk afgesloten.

Stuk dak slooppand Delfzijl weggewaaid

Bij Beton Bouw Delfzijl aan de Koperweg in Farmsum is door de harde wind zaterdagavond een stuk dak van een slooppand los geraakt. Een deel van het dak waaide weg en kwam op de naastgelegen weg terecht.
De brandweer heeft een hoogwerker ingezet om dakdelen te verwijderen
De brandweer heeft een hoogwerker ingezet om dakdelen te verwijderen © ProNews
Omdat er nog meer dakplaten loszaten werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Met een hoogwerker heeft de brandweer de rest van het dak vastgezet.

Boom in Midwolda hangt over weg

Aan de Niesoordlaan in Midwolda is door de storm een boom scheef over de weg komen te hangen. De brandweer heeft de boom getopt en vervolgens in stukken gezaagd en langs de kant van de weg gelegd. De Niesoordlaan was tijdelijk afgesloten.
De brandweer neemt de scheef hangende boom onder handen
De brandweer neemt de scheef hangende boom onder handen © Noordernieuws
De gemeente heeft laten weten dat het hout tot zondagochtend gratis op te halen is.

Boom op de weg in Winschoten

Ook op de Elandhof in Winschoten woei zaterdag een boom om en viel op de weg. Veel hinder ondervond het verkeer niet; de brandweer was snel ter plaatse om de boom te verwijderen.
De omgewaaide boom lag dwars over de weg
De omgewaaide boom lag dwars over de weg © Jan van der Meide
Dit bericht is geüpdatet met onder meer het nieuws dat er scherven op de ringweg terecht zijn gekomen en dat niet langer de brandweer, maar de Gasunie en gemeente verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rondom het gebouw.