Gasunie tast in het duister over losgewaaide gevelplaten: 'Het is een raadsel' (update)

De werkzaamheden aan de Gasunie zondagmiddag
De werkzaamheden aan de Gasunie zondagmiddag © Van Oost Media
De Gasunie heeft nog geen idee hoe vijf stukken gevel zaterdagavond van het gebouw konden waaien. 'Het is een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Vorig jaar is er nog een grote inspectie van het gebouw geweest', zegt woordvoerder Marie-Lou Gregoire.
De N7 van Groningen-West tot het Julianaplein was sinds zaterdagavond afgesloten vanwege de vallende gevelpanelen. Deze stukken zijn voor een belangrijk deel gemaakt van glas, waardoor omliggende wegen bezaaid lagen met glasscherven.
Zondag aan het eind van de middag werd de weg weer vrijgegeven voor verkeer.

Panelen vastgezet

Om voorbereid te zijn op storm Corrie, zijn zondagavond zo'n elf stukken van de gevel die nog los hingen verwijderd.
'Ze zijn met zes mensen naar boven gegaan', vertelt Gregoire. 'Sommige medewerkers stonden op het dak, sommige in bakjes om alle delen zo veilig mogelijk naar beneden te krijgen. Ze hebben de panelen eerst vastgezet zodat ze veilig gedemonteerd konden worden. Vervolgens had Rijkswaterstaat rond 16:00 uur groen licht om de weg op te ruimen.'
De genomen maatregelen zijn driedubbelop, maar 'better safe than sorry'
Marie-Lou Gregoire - woordvoerder Gasunie
De woordvoerder legt uit dat de veiligheid voorop staat. 'De constructeur heeft er naar gekeken; alle blauwe panelen zijn opnieuw geïnspecteerd. Vooral op de plekken waarvan ze denken dat die minder stevig zijn worden grote hoekijzers in de panelen gezet en die worden met schroeven in beton gezet. De blauwe panelen zijn 90 centimeter bij twee meter groot en wegen 25 à 30 kilo. Je snapt dat als die van zo'n hoogte naar beneden vallen ze behoorlijk wat schade kunnen aanrichten. De genomen maatregelen zijn driedubbelop, maar better safe than sorry', aldus Gregoire.
De werkzaamheden konden zondagochtend niet direct van start gaan, vanwege de toen ook nog harde wind. Om 11.00 uur was het wel veilig om naar boven te gaan en kon het team beginnen met de werkzaamheden.

Optelsom van andere werkzaamheden

Groningen Bereikbaar adviseerde zondag aan het begin van de dag nog om niet met de auto naar of via Groningen te rijden. Ook vanwege de afgesloten A28 was de verwachting dat het erg druk zou gaan worden op de wegen in en om de stad.
Dit bericht is geüpdatet met het nieuws dat de ringweg weer volledig vrijgegeven is en met recentere informatie van de Gasunie over het vastzetten van de panelen.