Verwarde man bedreigt psychiater in UMCG en slaat agent met thermoskan

De hoofdingang van het UMCG
De hoofdingang van het UMCG © Jos Schuurman/FPS
Een 34-jarige man heeft een agent begin september meerdere wonden in het gezicht bezorgd door hem in het UMCG met een volle thermoskan te slaan.
Voor zware mishandeling en bedreiging eiste de officier van justitie dinsdagmorgen een celstraf van 276 dagen, waarvan 200 dagen voorwaardelijk.

Man weigerde medicatie tegen nemen

De politie was opgeroepen nadat de verdachte een psychiater in het UMCG had bedreigd. De verdachte weigerde zijn medicijnen in te nemen. Hij dreigde een steekwapen aan te schaffen en dat te gebruiken.
‘Mijn lichaam is mijn tempel, die verschrikkelijke medicijnen wilde ik niet’, zei de verdachte tegen de rechter. De man had echter die keuze niet, een rechter besliste eerder dat hij die medicatie moest innemen.

Al eerder een agent bedreigd

De man vluchtte naar de keuken en pakte een thermoskan. Hij sloeg daarmee van zich af. De verwonde agent loopt sindsdien rond met littekens in zijn gezicht.
De verdachte vond dat hij zich verdedigde. Hij zei ook dat hij niet meer wist wat hij deed, omdat hij te verward was. Volgens de officier van justitie had de man toch enige wilsbeschikking, dat wil zeggen dat hij nog enigszins keuzes kon maken.
De man stond bovendien terecht voor het bedreigen van een agent in april 2021 in Groningen.

Niet terug de cel in, maar behandeling nodig

Inmiddels verblijft de verdachte in een kliniek in Assen. Hij neemt nieuwe medicatie in, waardoor de psychoses wegblijven.
Hem terugsturen naar de gevangenis vindt de officier van justitie geen goed idee. Ze ziet liever dat deze behandeling wordt voorgezet. De ingediende schadevergoeding van 950 euro zou hij wel moeten betalen, zei de aanklaagster.