Drugssmokkel: vrouw uit Wildervank slikt 80 bolletjes cocaïne

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © Jos Schuurman/FPS
Voor het smokkelen van ruim een halve kilo cocaïne heeft justitie tegen een 50-jarige man uit Groningen anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist.
Een 34-jarige handlanger uit Veendam hoorde negen maanden cel tegen zich eisen.

Tachtig bolletjes coke

De mannen kregen hulp van een 38-jarige vrouw uit Wildervank, die met tachtig bolletjes coke (670 gram) in haar lijf vanuit Curaçao naar Nederland reisde. Zij moet mogelijk zeven maanden de cel in.
De zaak kwam aan het rollen toen de vrouw enkele weken na de reis bij haar ex-man aanklopte. Ze vermoedde dat ze nog bolletjes coke in haar lijf had en maakte zich ernstige zorgen. Haar ex bracht haar naar het ziekenhuis en belde de politie.

Bedreigd

De vrouw was met haar nieuwe vriend uit Veendam naar zijn moeder in Curaçao gereisd. Op het eiland was ze in contact gebracht met een onbekend gebleven persoon. Haar werd 4000 euro in het vooruitzicht gesteld voor het inslikken van de bolletjes, maar ze kreeg naar eigen zeggen geen cent.
In Nederland werd ze naar de woning van de Stadjer gebracht, waar ze de bolletjes moest uitscheiden. De vrouw zei dat ze werd bedreigd. Om die reden hoefde ze niet gelijktijdig met de mannelijke medeverdachten voor de rechtbank in Groningen te verschijnen.

Angst te groot

Haar angst was te groot om te komen, zei haar advocaat. Volgens de officier van justitie is de vrouw in dit geheel als koerier gebruikt. Haar leven werd op spel gezet, omdat de bolletjes in haar lijf hadden kunnen knappen.
De mannelijke verdachten maakten volgens de aanklager misbruik van de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Zij hadden een grotere rol, want zij regelden deze criminele commerciële handel. Volgens de twee nam de vrouw het initiatief en was hun rol juist verwaarloosbaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.