Stadjers willen graag zonnepanelen, maar de bomen staan in de weg: 'Zo is het niet zinnig'

Beijumer Jannes Hofman onder de bomen
Beijumer Jannes Hofman onder de bomen © Robert Pastoor/RTV Noord
Tientallen bewoners van de Framaheerd in de stadswijk Beijum willen graag hun energiekosten naar beneden brengen met zonnepanelen. Er is alleen één complicerende factor: er staan hoge bomen voor hun woning en dus hebben zonnepanelen geen zin.
De buurtbewoners willen dat de gemeente de bomen gaat verwijderen of terugsnoeien.

Erg veel schaduw

Jannes Hofman woont al sinds begin jaren '80 in Beijum. Hij heeft zijn woning in de loop der jaren energiezuiniger gemaakt. Zijn energieverbruik heeft hij al die tijd nauwgezet bijgehouden en het verbruik van gas en elektriciteit toont een dalende lijn. Zelf heeft hij wel zonnepanelen op zijn huis, maar voor veel buren is dat niet mogelijk.
'Er is bij meerdere mensen een energiecoach geweest en die kwam tot de conclusie dat zonnepanelen geen zin hebben. Deze rij met bomen, hier vlak voor de huizen, die werpt erg veel schaduw op. Op een andere plek staat een dubbele rij platanen. Het zorgt ervoor dat het helemaal niet zinnig is om met zonnepanelen te beginnen.'
De bomen in Beijum staan in de weg
De bomen in Beijum staan in de weg © Robert Pastoor/ RTV Noord
Rondom de Framaheerd staan veel bomen, aan de woningen grenst een parkje. Op zich vinden de bewoners dat fijn, maar het zorgt er voor dat zonnepanelen niet rendabel zijn.
Daarom roept Hofman samen met zijn buren de gemeente Groningen op om het snoei- en kapbeleid aan te passen. Het gemeentebestuur is dol op bomen, maar wil ook grote slagen maken met de energietransitie. In Beijum bijten die beide zaken elkaar. Volgens Hofman is dat niet nodig.

'Beleid herzien'

'Het beleid van vroeger is dat dit een groene wijk is. Dat is ook iets wat we willen', benadrukt hij. 'De wijk is altijd al groen geweest, maar in het begin speelden zonnepanelen nog geen rol. Nu dat wel zo is en het een bijdrage levert aan een zuiverder milieu, dan moet je het beleid herzien. Dat is nog onvoldoende gebeurd.'
Voor de bewoners is het van groot belang om zonnepalen op hun daken mogelijk te maken omdat de energiekosten enorm stijgen.
Daarnaast zouden de bomen zorgen voor ongedierte in huis. In de zomer is het binnen zo kil dat er pissebedden en slakken door de woningen kruipen.
Hofman stelt dat er in de zomer zelfs af en toe moet worden bijgestookt om het behaaglijk te krijgen.
De bomen versperren zonlicht voor zonnepanelen in deze straat
De bomen versperren zonlicht voor zonnepanelen in deze straat © Robert Pastoor/RTV Noord

Gezamenlijk inkopen

De Stadjers hebben contact gezocht met wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) die verantwoordelijk is voor de energietransitie. Dat gesprek stemt Hofman nog niet tevreden. In een brief laat de stadsbestuurder weten dat het beleid niet tegen het licht wordt gehouden.
In 2016 is besloten dat bomen op gemeentegrond niet gesnoeid of gekapt worden om zonnepanelen beter te laten renderen. Mensen met een dak in de schaduw raadt Broeksma aan om gezamenlijk duurzame energie in te kopen.
Hofman en zijn buren hebben nu hun hoop gericht op de gemeenteraad. Het CDA heeft al laten weten vragen te stellen over de kwestie tijdens het wekelijkse vragenuur.