DelfSail voor zesde keer in zee met Jeannette Blijdorp-Jonker

Jeannette Blijdorp-Jonker
Jeannette Blijdorp-Jonker © Martin Drent/RTV Noord
De organisatie van DelfSail hoopt tijdens de volgende editie in 2024 wereldwijd de mooiste 'Tall Ships' naar de Havenstad te lokken. En om dat voor elkaar te krijgen is een belangrijke slag geslagen: Jeannette Blijdorp-Jonker gaat door als directeur 'Tall Ships'.
Het is de zesde keer dat Blijdorp-Jonker bij DelfSail betrokken is in deze functie. Eentje die haar wel is toevertrouwd, want tijdens de DelfSail-edities in 2003 en 2009 wist ze de grootste schepen te contracteren die het evenement heeft gekend en ook de komst van Amerigo Vespucci in 1991 zal maritieme liefhebbers nog voor de geest staan. Ook richting 2024 zijn de pijlen op dit Italiaanse schip gericht.
Het werven van Tall Ships in binnen- en buitenland is de grote passie van Jeannette Blijdorp, die voor de organisatie van DelfSail dan ook dé persoon was om de functie van directeur Tall Ships in te vullen. 'Haar enorme netwerk en ervaring staat garant voor het naar Delfzijl halen van bijzondere schepen', licht DelfSail-voorzitter Gerard Beukema toe.
'El Galéon' zou Delfsail in 2021 met een bezoek vereren, maar die editie ging vanwege corona niet door
'El Galéon' zou Delfsail in 2021 met een bezoek vereren, maar die editie ging vanwege corona niet door © Delfsail

'Knallen in 2024'

Hoewel Blijdorp-Jonker als directeur Tall Ships inmiddels wel weet hoe de hazen lopen, weet ze ook dat haar taak geen kwestie van een aantal telefoontjes is. Het hangt altijd van meerdere factoren af welke beslissing een land neemt om een schip af te staan aan een evenement zoals DelfSail. 'Ook nu verheug ik mij erop om van DelfSail 2024 een echte knaller te maken, met veel exotische schepen in onze havens', reageert ze.
Blijdorp-Jonker wil zich daarnaast voor nog iets anders sterk maken richting 2024: jongeren van het belang laten doordringen hoe belangrijk scheepvaart als economische motor voor Delfzijl is. 'Misschien kan dat door jongeren te laten meevaren op een traject van een Tall Ship of op een andere wijze kennis te laten maken met de boeiende aspecten van de zee, die je nooit meer los zullen laten, zoals het mijzelf ook mijn hele leven al fascineert', besluit ze.