In de bres voor dakloos geraakte Pool in Stad: 'Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd'

Een A4'tje op een paal in het stadscentrum met daarop de inzamelingsactie uitgelegd
Een A4'tje op een paal in het stadscentrum met daarop de inzamelingsactie uitgelegd © Joris van Tweel/OOG TV
‘Help Jan Jozef Sozanski aan een huis!’ Het is een oproep op een A4'tje die op allerlei plekken in de stad Groningen te lezen is. Sozanski woont in Groningen en is na een bedrijfsongeval op straat beland. Elizabeth Trojanek besloot een inzamelingsactie te starten.
De Poolse Jan Jozef Sozanski is 63 jaar, woont zeventien jaar in Nederland en heeft meer dan acht jaar een eigen klusbedrijf gehad. In 2015 is hij bij een Nederlands installatiebedrijf gaan werken, maar in 2016 kwam daar abrupt een einde aan.
Sozanski en zijn collega’s vielen tijdens een klus van een steiger af, waarbij één van hen overleed. Sozanski liep zelf twee gebroken handen op en zijn ogen raakten beschadigd. Het installatiebedrijf ging uiteindelijk failliet en de Pool belandde op straat, vertelt hij tegenover Mirre van de Klok van OOG TV.

'Een mooi mens'

Elizabeth Trojanek kon dat niet aanzien en besloot een inzamelingsactie te starten. Ze werkt als apothekersassistent in het UMCG en trekt zich het lot aan van andere Polen in Groningen. ‘Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd', zegt ze. 'We willen 20.000 euro voor hem verzamelen. Tot nu toe hebben we meer dan duizend euro.'
Volgens Trojanek is Sozanski een man die iedereen kent, altijd vriendelijk is en veel grapjes maakt. ‘Een mooi mens!’, vat ze samen.
'Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd'
Volgens Trojanek wordt de zaak van Jan bij de rechtbank behandeld, maar duurt het lang voordat dit iets voor hem oplevert, terwijl de gezondheid van de 63-jarige Pool hard achteruit gaat. ‘Jan Jozef is ziek, zijn gezondheid is erg zwak. Het is ook erg koud en omdat hij een zwakke gezondheid heeft, is hij kwetsbaar.’