Megazonnepark van Ommelander Ziekenhuis en PowerField komt er niet (update)

Compilatie van het OZG en een zonnepark
Compilatie van het OZG en een zonnepark © Archief (bewerkt)
Het plan voor een megazonnepark tussen Winschoten en Bad Nieuweschans kan de prullenbak in. De gemeenteraad van Oldambt heeft zwart op wit gezet dat in de Ulsderpolder geen zonnepanelen neergelegd mogen worden. Daar had het park moeten verrijzen.
Er moest sowieso al iets bijzonders gebeuren, wilde het plan doorgaan. Oldambt wil de eerste jaren maximaal 100 hectare aan zonneparken in haar gemeente. Het park van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda (OZG) en PowerField behelst 250 hectare.

20 miljoen euro

Als het plan was doorgegaan, dan had het OZG in één klap 20 miljoen euro ontvangen van PowerField. Daarnaast zou vijf miljoen euro in een pot worden gestopt, waarmee gezondheidsprojecten gesubsidieerd konden worden. Dat klonk het OZG als muziek in de oren.
Vooral omdat het ziekenhuis kampt met hoge leningen tegen hoge rentes. Volgens ziekenhuisdirecteur Hennie Sanders is de 20 miljoen niet noodzakelijk voor het voortbestaan van het ziekenhuis, maar zou het ziekenhuis daarmee wel sneller uit de financiële problemen zijn gekomen. Tegelijkertijd had PowerField het ziekenhuis nodig om de plannen erdoor te krijgen.
Dat zit zo. Het plan was op voorhand zo goed als kansloos, maar de samenwerking met het ziekenhuis moest de kansen vergroten. De strategie: PowerField ‘redde’ het Ommelander Ziekenhuis en kreeg in ruil daarvoor een zonnepark ter grootte van 250 hectare.

Rood kruis

Maar dat plan is mislukt. De gemeenteraad heeft bepaald waar wel en waar geen zonneparken mogen komen. De Dollardpolders blijven hoe dan ook vrij van panelen en dat geldt ook voor de Ulsderpolder. Dat is de plek waar het megazonnepark had moeten komen. Op een kaartje van de gemeente is op die plek een rood kruis te zien.
Kay Rodenburg van PowerField: ‘Het is een hartstikke mooi plan en wij hadden echt goede hoop. Dus ja, dan is dit erg jammer. Wij gaan nu op basis van dit bestaande beleid kijken wat de mogelijkheden zijn. Daar blijven wij ondernemers voor.’
Misschien dat er na de verkiezingen van maart partijen zitten die dit plan wel zien zitten
Kay Rodenburg van PowerField houdt hoop
Wat dat precies betekent, is nog even de vraag. Het is in elk geval niet zo dat PowerField met precies dit plan bij een andere gemeente aanklopt. Het OZG staat namelijk in de gemeente Oldambt. ‘De focus blijft wat dit betreft liggen op Oldambt. Misschien dat er na de verkiezingen van maart partijen zitten die dit plan wel zien zitten.’

OZG belangrijk

Wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt: ‘Het OZG is ontzettend belangrijk voor de regio. En ik begrijp dat het ziekenhuis dit ziet zitten, want 20 miljoen euro is heel veel geld. Maar het past niet binnen de kaders, dus dan kan het niet. Je kunt je trouwens wel afvragen of je een ziekenhuis moet willen redden met de aanleg van een zonnepark.’

Ommelander Ziekenhuis 'houdt hoop'

Voor ziekenhuisdirecteur Hennie Sanders is het heel eenvoudig, zo vertelt ze zelf: ‘Wij sluiten ons aan bij de reactie van PowerField. Maar ik wil benadrukken dat ik blij ben met de volhardende insteek, dus wij wachten rustig af op wat komen gaat. Het is en blijft een mooi plan dat zorgt voor een extra versterking van de positie van het ziekenhuis op langere termijn. Dus hoop houden wij zeker.’
Dit bericht is aangevuld met een reactie van het OZG
Kijk hier naar de duiding van Marco Grimmon, verslaggever in de gemeenten Oldambt en Pekela:
Megazonnepark tussen Winschoten en Bad Nieuweschans komt er niet