Onmin in coalitie over planning armoedeplan Diks: 'Schandalig als GL zo hele campagne gaat domineren'

Isabelle Diks
Isabelle Diks © Gemeente Groningen
Er is onmin ontstaan tussen coalitiepartijen in de gemeenteraad van Groningen over armoedeplannen van GroenLinks-wethouder Isabelle Diks. Niet alleen de inhoud van de plannen; ook de datum waarop die openbaar worden gemaakt doet de wenkbrauwen fronsen.
Coalitiepartij PvdA uitte deze week ook haar onvrede over Diks: daarbij ging het over eerdere uitspraken van de wethouder. Zij gaf de afgelopen tijd aan dat haar plan ervoor kon zorgen dat de armoede binnen tien tot vijftien jaar uit de stad Groningen verbannen kon worden.
Raadslid Jan Pieter Loopstra noemt die uitspraken van Diks 'tendentieus': 'Armoede is zo oud als de wereld', stelt hij.

Campagnetijd

Loopstra kreeg bijval van oppositiepartij SP, die van Diks wilde weten wanneer de plannen van de wethouder eigenlijk openbaar worden. Zij sprak namelijk al eerder over haar 'vergaande plannen', maar altijd buiten de officiële vergaderingen. Volgens de wethouder duurt het nou eenmaal lang om een plan uit te werken dat zo ingewikkeld in elkaar zit.
Diks gaf woensdagmiddag aan dat ze haar plannen op 28 februari presenteert, en dat ze dat wederom buiten het stadhuis wil doen. Wat haar betreft worden de plannen meegenomen in de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. Daardoor kan de gemeenteraad er nog niet over in debat gaan. Behalve bij de SP zorgde ook bij het CDA voor onbegrip.
Het is schandalig als GroenLinks op deze manier de hele campagne gaat domineren
Koosje van Doesen - D66-raadslid
De partijen vragen zich af of het armoedeplan mogelijk een campagnestunt van GroenLinks wordt. Immers zijn op 16 maart de gemeenteraadsverkiezingen. Diks gaf in een reactie aan dat het misschien ook wel goed is als het in de campagne over haar armoedeplan gaat. 'Dan kunt u het er de hele verkiezingstijd over hebben of u dit wel of niet een goed plan vindt', zei zij.

Ook onbegrip bij coalitiegenoot D66

Die uitspraak zorgde ook bij D66-raadslid Koosje van Doesen voor gefronste wenkbrauwen. Van Doesen, die als voorzitter eigenlijk neutraal moest zijn tijdens de vergadering, kon haar ergernis niet meer onder stoelen of banken steken. 'Ik denk dat dat ook juist het punt is waarom wij er zo ongelukkig mee zijn', beet ze Diks toe.
Na de vergadering, toen de microfoons uit stonden, zei ze bovendien tegen Diks: 'Het is schandalig als GroenLinks op deze manier de hele campagne gaat domineren. Ik vind het echt heel raar.'
Van Doesen geeft na de vergadering aan het raar te vinden als de wethouder een visie presenteert op een moment dat de zittende gemeenteraad er niets meer over kan zeggen. Op 28 februari is de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen namelijk al achter de rug.
‘Bovendien heb ik meer aan een uitvoeringsprogramma (waarin concrete acties worden aangekondigd, red.) en de mensen in de stad ook’, zegt ze verder.

Vergrootglas

Het is niet de eerste keer dat Diks onder vuur ligt. Ze ligt al sinds haar aantreden onder een vergrootglas. Bij de stemming over haar wethouderschap stemde slecht een kleine meerderheid van de raadsleden voor.
Verschillende raadsleden zagen het aantreden van Diks niet zitten. Voor ze wethouder werd raakte ze in opspraak toen bekend werd dat ze als Tweede Kamerlid wachtgeld ontving. Diks zegde ruim een maand na haar aantreden toe dat ze dat wachtgeld zou terugbetalen.