SP wil dat inwoners meebeslissen over nieuwe Oosterpoort: 'Het gaat om een kwart miljard hè'

Jimmy Dijk van SP
Jimmy Dijk van SP © Siebrand H. Wiegman
De SP in Groningen wil dat er een referendum komt over de komst van de nieuwe Oosterpoort. De nieuwe poptempel moet er in 2030 staan en de huidige Oosterpoort vervangen. Het wordt een miljoenenproject, het Groningse gemeentebestuur wil er 268 miljoen euro voor uittrekken.
'Ondertussen is er wel steeds dat kattengejank over te weinig geld', zegt SP'er Jimmy Dijk.
De grootste oppositiepartij van Groningen vindt het plan voor een nieuwe poptempel 'megalomaan'. Omdat het totale bedrag op dit moment een kwart miljard behelst wil Dijk dat de inwoners ook een stem krijgen in het besluit om de nieuwe Oosterpoort te bouwen. Pas over een jaar zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen, maar de hoge kosten zorgen wel voor gefronste wenkbrauwen. Alhoewel Dijk vindt dat de verbazing te klein is.

Kwart miljard euro

'Er wordt constant gezegd dat er te weinig geld komt uit Den Haag. Het klopt ook dat we op veel zaken gekort worden, maar kom dan niet juist nu met dit plan van 268 miljoen euro aanzetten. Er lijkt geen enkel punt van zorg of kritiek te zijn.' Omdat het om een groot geldbedrag gaat vindt Dijk het van belang dat inwoners gehoord worden. 'Dit gaat over een kwart van de gemeentebegroting hè.'
Er zijn zoveel argumenten om dit nu niet te doen
Jimmy Dijk - SP
Het is niet voor het eerst dat de SP pleit voor een referendum. Twee jaar geleden kwam de partij met het plan om het eveneens uit te voeren toen het college van burgemeester en wethouders voorstelde om een nieuw afvalsysteem in te voeren. De oppositiepartij wist destijds geen meerderheid achter zich te krijgen. VVD, GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie zagen de burgerraadpleging destijds niet zitten.

Concurrentie

De SP is zelf tegenstander van de huidige plannen. Ze zien de huidige Oosterpoort liever gerenoveerd worden of nieuwbouw verrijzen voor minder hoge kosten.
'Er zijn zoveel argumenten om dit nu niet te doen. Dit wordt een Ziggo Dome terwijl we juist op de drafbaan artiesten van wereldfaam willen halen. Als je grote artiesten wilt halen, dan doe je dat maar in de zomer. Met dit plan ga je de concurrentie met de drafbaan opzoeken. Je kan met dit geld ook het armoedeprobleem oplossen.'
De gemeenteraad gaat binnenkort in debat over de bouwplannen van de nieuwe Oosterpoort.