Afvalkunstenaar Maria Koijck wint Vrouw in de Media Award 2021

Maria Koijck
Maria Koijck © Rene Walhout/RTV Noord
'Een milieubewust visionair, een doener, een doorzetter, ze durft en in de media is ze volledig zichzelf.' Afvalkunstenaar Maria Koijck heeft donderdag de regionale Vrouw in de Media Award 2021 gewonnen.
Volgens 45 procent van de dertigduizend stemmers heeft Koijck zich het best in de media geprofileerd. Jellie Tiemersma, voorvechter van ‘inclusion en accessibility’, eindigde met negentien procent van de stemmen op de tweede plaats. Historicus Sanne Meijer werd derde met achttien procent van de stemmen.

Afval van eigen operatie

Koijck werd vooral bekend door het kunstwerk dat zij maakte met afval dat afkomstig was van haar eigen operatie. Nadat ze was geopereerd aan borstkanker, ontdekte Koijck dat zestig procent van het operatiemateriaal wegwerpmateriaal is. Ze vroeg het medisch team om het afval van haar operatie te bewaren. Het resultaat: zes vuilniszakken vol afval. Daarmee maakte ze een kunstwerk.

Zwaan en flamingo

Als kunstenaar stelt Koijck de afvalproblematiek al jaren centraal in haar werk. Eerder maakte ze bijvoorbeeld een zwaan van plastic flessen, die enige tijd bij het Hoornsemeer ronddreef. Ook hield ze een schoonmaakactie op het strand van Bonaire, waarna ze van dat afval een flamingo maakte die haar jong voedt met afvalplastic.
Heel vaak twijfel ik of ik dingen goed aanpak en of ik goed mijn mening neerzet ergens
Maria Koijck

'Hart onder de riem'

‘Ik denk dat mijn ego niet meer door de deurpost past. Ik ben er heel blij mee’, zegt Koijck in een eerste reactie op Radio Noord. ‘Deze award is echt een hart onder de riem. Het lijkt alsof ik altijd zomaar ga, maar heel vaak twijfel ik of ik dingen goed aanpak en of ik goed mijn mening neerzet ergens. Dit is een bevestiging dat ik het goed doe.’
Je hoeft niet alles te weten of een rol te spelen. Je moet gewoon jezelf zijn
Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media

Zijwind

Koijck heeft een beeld, gemaakt door kunstenares Ellen Buckwaldt, gewonnen van een vrouw die in de zijwind staat. 'Als vrouw in de media heb je de wind nog niet in de rug', zegt Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media, een van de initiatiefnemers van de prijs. Samen met Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zet zij zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media.
‘We zitten nu op 23 procent vrouwelijke experts in de media, maar jarenlang hebben we stilgestaan op twaalf procent.’ Volgens Van Heugten kunnen vrouwen daar zelf ook wat aan doen. ‘We hebben vaak het gevoel dat we een verhaal van A tot Z moeten kennen, maar daar is helemaal geen tijd voor in de media. Je hoeft niet alles te weten of een rol te spelen. Je moet gewoon jezelf zijn.’
Naast de regionale award is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.
Kijk hier het gesprek in Noord Vandaag terug:
Maria Koijck heeft de regionale Vrouw in de Media award gewonnen