Komst mtb-route Zuidhorn op losse schroeven door 'vormfout'

Het Johan Smitpark in Zuidhorn
Het Johan Smitpark in Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
VZ Westerkwartier legt een bom onder de komst van een mountainbikeroute in het Johan Smitpark in Zuidhorn. De toenmalige gemeente Zuidhorn gaf in 2018 al toestemming voor de aanleg, maar volgens de partij overtrad de raad daarbij haar eigen regels.
VZ wil daarom dat het besluit wordt teruggedraaid en de verleende subsidie van ruim 26.000 euro wordt ingetrokken.
Raadslid Johan de Vries van de partij legt uit dat het om een vormfout gaat. De mountainbikeroute kwam destijds op de agenda van de raad middels een burgerinitiatief. Om zo’n initiatief te kunnen indienen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Eisen aan burgerinitiatief

Zo moeten indieners 25 handtekeningen aanleveren, gecombineerd met namen en adressen van voorstanders. Dat is niet gebeurd, geeft ook initiatiefnemer van de mtb-route Jan Wildeboer toe.
‘Deze eis is nooit ter sprake gekomen toen we met dit initiatief kwamen. Niet bij de gemeente en ook niet bij de behandeling in de raad. Als we dit hadden geweten hadden we dit makkelijk kunnen doen’, aldus Wildeboer.
De Vries stelt dat het proces ‘onzorgvuldig is gelopen’, en 'ingaat tegen de regels van behoorlijk bestuur’. ‘De rechten van tegenstanders zijn geschonden’, aldus het raadslid.

'Gemeente mag het uitleggen'

Volgens een woordvoerder van de gemeente Westerkwartier gaat het in formele zin niet om een burgerinitiatief, maar om een motie die is aangenomen in de gemeenteraad. Daarom zouden de voorwaarden die gesteld worden aan een burgerinitiatief in dit geval niet gelden.
‘Dan mag de gemeente uitleggen waarom in die motie meerdere keren het woord burgerinitiatief wordt genoemd’, reageert De Vries. De kwestie staat op de agenda voor de raadsvergadering op 16 februari.